Festival prirodnih i oranž vina 30. novembra u Metropolu 1Prirodna vina Foto: Promo

Trend koji je u globalnom vinskom svetu prisutan tek nekoliko godina stiže i u Srbiju, a biće predstavljen u subotu 30. novembra u hotelu Metropol Palace Beograd, gde će biti održan Wine Jam Terroirs 2019, prvi festival prirodnih i oranž vina, najavljuju organizatori.

Kako ističu, razvoj vinarstva u Srbiji tokom poslednjih dvadesetak godina je doprineo da se srpska vina dobro pozicioniraju na svetskoj vinskoj sceni, a da bi održali tu poziciju veoma je važno da domaći vinari i dalje idu u korak sa svetskim trendovima.

„Najnoviji trend su potpuno prirodna vina, među kojima se posebno ističu ona oranž boje, što znači da smo dobili četvrtu boju vina. Prirodna vina se proizvode na način kako se to nekada radilo i isključivo od organski uzgajanog grožđa odnosno bez upotrebe sintetičke hemije, đubriva, visoke tehnologije i enoloških sredstava, koja obezbedjuju da vina na tržište stignu onakva kako su potrošači navikli i očekuju. Vinari „naturalisti“ upravo žele da njihovo vino bude jedinstveno i prepoznatljivo. U svetu ljudi tragaju za nečim posebnim iz želje za zdravim životom, ali i hedonizmom, pa su prirodna vina naročito popularna u najelitnijm restoranima sveta, jer imaju izražen karakter i individualnost. Bogatstvo ukusa i aroma ovih vina, vrlo su inspirativni vrhunskim kuvarima da osmisle jela koja idu uz njih“, objašnjavaju u saopštenju.

Na festivalu Wine Jam Terroirs 2019 predstaviće se vinarije iz Srbije, među kojima su neke već međunarodno poznate po svojim prirodnim i oranž vinima, kao i po našim autohtonim sortama grožđa. To su uglavnom manje porodične vinarije, pa su količine vina koje proizvedu male i nemaju ekonomski značaj za zemlju. Međutim, važno je što se ova srpska vina nalaze u elitnim restoranima sveta, pa na najbolji način promovišu Srbiju.

Pored srpskih, predstavniće se i više vinarija iz Slovenije, Italije i Hrvatske gde je ovaj način vinarstva duže prisutan. Na prvom Festivalu prirodnih i oranž vina predstaviće se oko 40 izlagača, a među njima i nekoliko proizvođača delikatesa. Ulaz za posetioce je od 17 časova, a svi ljubitelji vina karte za ovaj poseban festival mogu kupiti preko tickets.rs ili na samom događaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.