glumac dzef denijelsFoto: EPA/JOSE CARLOS GUERRA

To je čast za koju Džef Denijels verovatno nije ni pomislio da će je imati u karijeri: poznati glumac, muzičar i producent poslužio je kao inspiracija za ime jedne novootkrivene vrste crva.

Ovaj crv parazit, koji je nazvan Tarantobelus jeffdanielsi, ubija tarantule, upravo kao i Denijels u kultnom klasiku iz 1990. Arahnofobija.

Ljubitelji životinja bi trebalo da znaju da, za razliku od svog novog imenjaka, Denijels nije zaista ubijao pauke – tvrdi se da ni jedan od njih nije povređen tokom snimanja filma.

Kako se navodi u saopštenju Kalifornija univerziteta u Riversajdu, to što je hermafroditski crv koji u laboratoriji živi oko 11 dana dobio ime po Denijelsu je “stvar kojom ni jedna druga slavna ličnost ne može da se pohvali”, prenosi Gardijan.

Tarantobelus jeffdanielsi je jedna od preko 25.000 vrsta nematoda, poznatih i pod imenom valjkasti crvi, koje su otkrivene i imenovane.

Ovi paraziti, koji se prema Enciklopediji Britanika smatraju za “najzastupljenije životinje na Zemlji”, mogu da se pronađu na različitim biljkama, pa čak i duboko ispod Zemljine kore.

Tarantobelus jeffdanielsi je jedina vrsta koja ubija tarantule.

Ovi crvi se nastanjuju u ustima tarantule i utiču na njihovo ponašanje na različite načine.

“Lik koji Denijels tumači u filmu je ubica pauka, a to je upravo ono što su i ovi valjkasti crvi”, kaže Adler Dilman, parazitolog sa Kalifornija univerziteta u Riversajdu.

Dilman, koji je predvodio tim koji je otkrio vrstu Tarantobelus jeffdanielsi, je u ovaj poduhvat krenuo kada mu se jedan uzgajivač tarantula požalio da mu je 2019. godine “neobična bolest” usmrtila mnoge paukove.

Danijels je rekao da je “počastvovan”.

“Kada sam prvi put čuo da je nova vrsta nematoda dobila ime po meni, pomislio sam: zašto? Da li postoji neka sličnost?”, rekao je glumac i dodao da ga je to navelo da se nasmeje.

“A naravno, u Holivudu niste zaista postigli uspeh ako vaše ime nije prepoznato u svetu parazitologije”, šaljivo je prokomentarisao Denijels.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.