Greške koje pravimo kada pijemo čaj 1Foto: Content Pixie/Unsplash

Jesenja sezona lagano kreće, a sa njom i uživanje u toplim, aromatičnim napicima i raznim čajevima. No, iako svi mislimo da oko pripreme i konzumiranja čaja ne postoji nikakva posebna filozofija, istina je ipak malo drugačija. U nastavku otkrijte koje su to tipične greške koje pravimo prilikom ispijanja čaja, a kojih često nismo svesni.

Zašto ne bi trebalo pustiti vrećicu čaja da predugo odstoji?

Iako se nekome možda čini bezazlenim, imajte na umu da mali nemar može imati i neke neželjene posledice, koje će se osetiti u ukusu.

Što se čaj duže natapa, postaje sve više gorak. Posredi je tanin sadržan u listovima čaja, koji se oslobađaju nakon samo nekoliko minuta infuzije. Ovi polifenoli mogu uzrokovati osećaj suvoće i hrapavosti u ustima.

Zašto ne bi trebalo piti čaj koji se gotovo ohladio?

Ako slučajno zaboravite na svoju šoljicu čaja, bolje je prosuti sadržaj nego ga popiti nakon nekoliko sati. Kinesko istraživanje pokazalo je da crni čaj s vremenom može postati otrovan, posebno ako se pije sledeći dan ili čak nekoliko sati nakon pripreme.

Oksidirajući u dodiru sa vazduhom, tanin može uzrokovati stvaranje mikroskopskih gljivica, nevidljivih golim okom, koje će nastaviti da se razvijaju, a da vi toga niste ni svesni. Iako to takođe nije smrtonosno, verovatno bi bilo bolje izbegavati unos toksina koji bi potencijalno mogli opteretiti vašu jetru.

Izvor: Grazia France

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.