7 simptoma koji ukazuju na manjak gvožđa 1Simptomi da vam falu gvožđe, foto: Alice S. / BSIP / BSIP / Profimedia

Gvožđe je esencijalni nutritivni element koji organizam koristi za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, koja prenose kiseonik iz pluća u ostatak tela.

Prema izveštaju New York Times-a, koji je objavljen nešto ranije ovog meseca,  više od trećine žena mlađih od 50 godina pati od nedostatka gvožđa.

Menstruacija i trudnoća su dva glavna razloga, a nedostatak gvožđa može da ima ozbiljne posledice, uključujući smanjen imunitet i kognitivne funkcije, piše Best Life, a prenosi N1 Zagreb.

Međutim, nedostatak gvožđa često ostaje neprepoznat.

Ovo su neki od tihih znakova da možda patite od nedostatka gvožđa:

Kratak dah
„Simptomi nedostatka gvožđa često su nespecifični i neodređeni“, izveštava New York Times. Jedan od ovih nejasnih znakova uključuje nedostatak daha ili kratak dah.

Moždana magla
Gvožđe je potrebno za prenos kiseonika do mozga, a nedostatak gvožđa može da izazve moždanu maglu.

Umor
Umor i slabost takođe mogu da budu posledica nedostatka gvožđa, kaže Klinika Kleveland.

Vrtoglavica i mučnina
„Zna se da je vrtoglavica najveći simptom niskog nivoa gvožđa“, kaže North Houston Internal Medicine. „Nakon što vrtoglavica prođe, možete osetiti jaku glavobolju.

Razlog za ovo je taj što ne dolazi do dovoljnog protoka krvi do mozga, što uzrokuje oticanje krvnih sudova. Dakle, ako osećate da vam glava pulsira i ne možete da se koncentrišete, verovatno je da vaši krvni sudovi čekaju na kiseonik.

Povećana osetljivost na hladnoću
Kada vam nedostaje gvožđa, možete da posanete anemični. „Ljudi sa anemijom nemaju dovoljno crvenih krvnih zrnaca, koja prenose kiseonik po celom telu. Bez dovoljno kiseonika, vašim ćelijama može da bude teže da podnose hladnoću“, objašnjava Henry Ford Health.

Bleda koža
Bledilo može da bude znak niskog nivoa gvožđa, tvrde stručnjaci. To je posledica smanjenog protoka krvi do kože.

Poremećaji srčanog ritma
„Ovo može da bude zastrašujuće iskustvo, i znak je da vaše srce radi jače zbog smanjenog nivoa kiseonika u krvi“, kaže Advanced ER.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari