Foto: Pixabay/Mary1826

Evropska unija odlučila je pre skoro 10 godina da ukine tradicionalne, obične sijalice. Ova odluka izazvala je žestoko negodovanje, pogotovo u Nemačkoj. Potrošače je razljutila činjenica da će morati da kupuju skuplje sijalice, kao alternativu. Mnogi su se žalili da nove sijalice emituju hladno i neprirodno svetlo.

Izveštaji o masovnoj kupovini zaliha običnih sijalica, naveli su jedne britanske novine da ponude svakom čitaocu pet besplatnih običnih sijalica zbog nedostatka zaliha, izazvanog „Velikom revolucijom sijalica“, kako su je nazvali.

Tako je to bilo 2012. godine. Sada u 2018. godini, zabrana prodaje halogenih sijalica – koja stupa na snagu danas (1.9.) – nije izazvala istu vrstu panike, delom zbog neobaveštenosti s obzirom na to da su evropski mediji počeli da izveštavaju o tome samo pre nekoliko dana.

Za razliku od sijalica koje štede energiju, većina potrošača smatra da su LED sijalice sada slične halogenim. Stoga, malo je verovatno da će potrošaći loše reagovati na zabranu.

Nema skladištenja halogenih sijalica

„Smatram da ljudi neće trčati u prodavnice kako bi napravili zalihu halogenih sijalica“, kaže za DW stručnjakinja za energetsku efikasnost u nemačkoj potrošačkoj asocijaciji Gerhild Loer.

Zabrana halogena, prvobitno najavljena 2009. godine, trebalo je da stupi na snagu pre dve godine. Međutim, odložena je kako bi se potrošačima dalo više vremena da pređu na LED sijalice, iako je to frustriralo aktiviste za zaštitu životne sredine.

„Krajnje je vreme da planeta i potrošači budu zaštićeni od ovih električnih zagađivača“, kaže Irmela Kolako, koja vodi projekat za energetsku efikasnost nemačke grupe za zaštitu životne sredine BUND.

Ušteda u dugoročnom planu

U evropskim kućama koristi se oko 500 miliona halogenih reflektora, svaka sijalica troši oko šest puta više energije nego LED. Zato bi zabrana vremenom trebalo da dovede do smanjenja računa za struju.

Iako protivnici ukazuju na veću cenu LED sijalica, Kolako insistira na tome da LED sijalice traju i do 12 puta duže. Pored toga, njihove cene su pale za 80 odsto u poslednjih pet godina.

BUND je uporedio troškove halogenih i LED sijalica kod istog proizvođača. U periodu od 10 godina, kada se saberu troškovi kupovine sijalica i računa za struju, za LED bi trebalo da izdvojite manje od 30 evra, dok halogene sijalice koštaju 160 evra, kažu iz BUND-a.

Jedna od žalbi ljubitelja ranih LED sijalica bila je nedostatak različitih odlika, za šta je portparol BUND-a rekao da je ispravljeno.

„Desila se prava revolucija u LED tehnologiji. Možete ih naći u svim mogućim oblicima, bojama i kvalitetu, a dostupne su i kao sijalice koje mogu da se zamrače“, izjavila je Kolako za DW.

Zabrana podrazumeva da proizvođači, uključujući i Osram i Philips, moraju da prestanu sa proizvodnjom halogenih sijalica. Prodavnice i dalje mogu prodavati zalihe, ali ne mogu da naruče nove.

Nevolja za neke svetlosne sisteme

Loer je predvidela da će većina potrošača samo kupiti zamenu za LED sijalice bez mnogo galame, ali je upozorila na moguće probleme u sobama gde su instalisani paneli, odnosno šine sa više sijalica.

„Ovi sistemi često zahtevaju određenu količinu energije. Stoga, ukoliko imate šest halogenih sijalica na šini i jedna od njih prestane da radi, zamena neispravne sijalice sa LED sijalicom možda neće biti dovoljna“, upozorava Loer.

Postoji mogućnost da ćete morati da zamenite sve sijalice na šini, ili u nekim slučajevima, čak da kupite novu rasvetu.

Ipak, neke sijalice ne podležu zabrani, uključujući i one koje se koriste za rerne i reflektore sa niskim naponom.

Evropska komisija očekuje da će do 2020. godine uštedeti 64 teravat sati godišnje, što je jednako ukupnoj godišnjoj potrošnji svih italijanskih domaćinstava.

Što se tiče uštede ugljen-dioksida, zabranom će se – kažu u EK – dobiti efekat sličan uklanjanju 10 miliona automobila sa puteva godišnje.


Tekst preuzet sa Dojče vele