Javljaju se u očima: Tri manje poznata simptoma koji ukazuju na rizik od bolesti srca 1Foto: Shutterstock/Andrey_Popov

Bolesti srca su jedan od glavnih uzroka smrti u svetu pa je zbog toga važno da simptome rizika ovih bolesti uočite što pre. Postoji više simptoma uz pomoć kojih možete otkriti da li imate problema sa srcem, a čak tri znaka mogu biti pokazatelj rizika od bolesti srca.

Prema oftamološkinji Odri Tai postoje tri važna znaka koja ukazuju na rizik od bolesti srca kod čoveka. Ona je podelila u kojim slučajevima treba biti oprezan.

Žute kvržice oko očiju

Pojava žutih papula oko očiju u medicini je poznato kao ksantelazme. Obično su simptom visokog holesterola, koji povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i može izazvati stanja kao što su moždani i srčani udar.

Žute kvržice uglavnom se javljaju na kapcima i oko njih, a mogu se pojaviti i na sredini lica. Ipak, one nisu bolne i ne utiču na vid. Međutim, znak su da možda imate veoma visok nivo triglicerida u krvi, a to bi čak mogao biti znak da imate genetski poremećaj koji uzrokuje abnormalni nivo lipida, piše Klix.ba.

Pulsirajuća zenica

Ako vam se zenice povećavaju i smanjuju s otkucajima srca, to može biti znak curenja srčanog zaliska. Oftamološkinja Tai navodi da se to javlja kada se krv pumpa iz vašeg srca kroz aortni zalizak, koji ako nije čvrsto zatvoren, deo krvi curi nazad u srce.

„To uzrokuje veću razliku između vašeg krvnog pritiska kada vam se srce steže i krvnog pritiska kada vam se srce opušta. Kada se srce steže, zenica se smanjuje, a kada se srce opušta, zenica se povećava“, navodi ona.

Ako mislite da vam zenice pulsiraju, trebalo bi odmah da posetite svog lekara ili kardiologa, a ako niste sigurni, možete se takođe posavetovati sa svojim oftalmologom koji će vam pomoći utvrditi pulsira li vaše oko.

Promene na mrežnjači

Promene koje se javljaju na vašoj mrežnjači, nažalost, ne možete uočiti samostalno. Ovu pojavu može videti samo vaš oftamolog prilikom pregleda. Promena na mrežnjači mogla bi da budu znak ranog dijabetesa ili visokog krvnog pritiska, koji su glavni nosioci rizika za bolesti srca.

„Vrlo je važno redovno odlaziti na očne preglede, naročito ako ste stariji od 40 godina, imate dijabetes ili imate bilo koji faktor rizika za bolesti srca ili kardiovaskularnih bolesti“, objasnila je Tai.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari