
Ječam, jedna od najzdravijih žitarica, može biti izuzetno koristan za osobe koje imaju dijabetes ili probleme sa šećerom u krvi. Umesto da potpuno izbegavate ugljene hidrate, stručnjaci savetuju da birate one koji povoljno utiču na nivo glukoze – a ječam je među najboljima.
Ječam je žitarica celog zrna bogata vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Njegov visok sadržaj rastvorljivih vlakana doprinosi stabilnijem nivou šećera u krvi. Prema istraživanju, ljudi koji redovno konzumiraju integralne žitarice imaju 29 odsto manji rizik od razvoja dijabetesa, prenosi Index.hr.
Za najbolji efekat preporučuje se konzumacija celog, a ne oljuštenog i poliranog ječma, jer poliranje zrna dovodi do gubitka dela vlakana i hranljivih materija. Da bi dodatno objasnili prednosti ječma, nutricionisti su naveli zašto je dobar.
Celovita je žitarica
Celo zrno sadrži sve delove biljke: mekinje, klice i endosperm. Konzumacijom celih žitarica dobijamo vlakna, antioksidante, vitamine B i zdrave masti. Ova kombinacija hranljivih materija je posebno korisna za prevenciju i kontrolu dijabetesa.
Ljudi sa dijabetesom su takođe videli pozitivan efekat zamene rafinisanih žitarica celim žitaricama – nivoi hemoglobina A1C, indikatora dugoročne kontrole šećera u krvi, značajno su smanjeni, piše Eating Well.
Bogat rastvorljivim vlaknima
Ječam sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, ali su rastvorljiva vlakna posebno važna za kontrolu šećera u krvi. Ona usporavaju varenje i formiraju gusti gel u crevima, što smanjuje apsorpciju glukoze.
Jedna od najpoznatijih vrsta rastvorljivih vlakana je beta-glukan. Iako se često vezuje za zob, ječam je takođe bogat njime. Istraživanja su pokazala da konzumiranje 5 grama beta-glukana dnevno tokom 12 nedelja može značajno da poboljša nivoe hemoglobina A1C. Takođe, beta-glukan iz ječma može pomoći u kontroli šećera u krvi nakon obroka i smanjenju apetita.
Izvor antioksidanata
Hronična upala i dijabetes su povezani, zapaljenje može povećati rizik od dijabetesa, a dijabetes može pogoršati zapaljenske procese. Hrana bogata antioksidansima, kao što su cela zrna, mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala odgovornih za upale.
Ječam je bogat fitohemikalijama kao što su fenolne kiseline, flavonoidi, fitosteroli i tokol (oblik vitamina E), od kojih svi imaju antioksidativne efekte i mogu pomoći u smanjenju hronične upale.
Može se koristiti na više načina
Ječam je pristupačna i svestrana namirnica koja se može koristiti u raznim jelima – od supa do salata. Dodajte ga u supe zajedno sa pasuljem za veći unos vlakana ili zamenite testeninu ječmom u klasičnim receptima. Njegova specifična konzistencija i blag ukus čine ga odličnim izborom za salate od celog zrna.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.