Ova moćna žitarica je odličan borac protiv holesterola i visokog pritiska 1Foto: salvatore massara / Panthermedia / Profimedia

Ova žitarica je dobar izvor esencijalnih nutrijenata poput mangana, selena i vitamina B.

Žitarica, koju možda nepravedno zanemarujemo ili se jednostavno ne sećamo da je uvrstimo u svoje obroke, zapravo iza sebe krije mnoštvo nutritivnih prednosti. Reč je o ječmu.

Ova skromna žitarica je odličan izvor vlakana, vitamina i minerala. Vlakna u ječmu, posebno beta-glukani, povezana su sa raznim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšanje zdravlja srca i niži nivo holesterola. Pored toga, ječam je dobar izvor esencijalnih hranljivih materija kao što su mangan, selen i vitamini B, koji doprinose opštem blagostanju. Ipak, treba biti oprezan jer ova žitarica sadrži gluten, pa ako ste osoba sa celijakijom ili ste osetljivi na gluten, ovu namirnicu treba strogo izbegavati i zameniti je nekom drugom, dozvoljenom žitaricom.

Smanjuje holesterol

Već pomenuti visok sadržaj vlakana, kojima obiluje ječam, povoljno utiče na smanjenje holesterola. Jedna studija je otkrila da beta-glukan ječma ima snižavajući efekat na holesterol lipoproteina niske gustine (LDL) i drugi holesterol lipoproteina visoke gustine (ne-HDL), koji se određuje oduzimanjem HDL holesterola od ukupnog holesterola. Beta-glukan je rastvorljivo vlakno koje se nalazi u žitaricama i nekim drugim namirnicama. Ova vrsta vlakana otežava ulazak holesterola u krv.

Smanjuje krvni pritisak

Pored toga, otkrivena je još jedna korist od ječma. Naime, ova namirnica može biti dobar saveznik u snižavanju krvnog pritiska. Studije su otkrile da je još jedna prednost beta-glukana njegova sposobnost da snizi gornji i donji krvni pritisak. Istraživači su otkrili da ishrana bogata beta-glukanom smanjuje krvni pritisak za 2,9 miligrama žive (mm Hg) i dijastolni krvni pritisak za 1,5 mm Hg, prenosi živim.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari