Ova žitarica potiskuje apetit i ubrzava metabolizam 1Foto: Mehmet Cetin / Shutterstock

Verovatno ste čuli za ječam, ali koliko često ga jedete? Evo nekoliko razloga zašto bi trebalo da ga redovno uključiti u svoju ishranu.

Portal glamour.com prenosi studiju koja je pokazala da često konzumiranje ječma može doprineti uspešnijem mršavljenju. Pošto reguliše nivo šećera u krvi, odličan je izbor i za dijabetičare.

Ječmeni hleb je odličan za one koji žele da smršaju

U istraživanju je polovina dobrovljaca 3 dana jela ječmeni hleb, a druga polovina običan, pšenični hleb.

Pokazalo se da je metabolizam pojedinaca koji su konzumirali ječmeni hleb bio brži 14 sati nakon obroka. Njihovi nivoi šećera su takođe bili niži, a učesnici eksperimenta su izjavili da se osećaju sitije.

Možemo zaključiti da ječam produžava osećaj sitosti i ubrzava metabolizam, što ovu žitaricu čini odličnim izborom za sve koji žele da smanje broj kilograma.

Pozitivni efekti ječma

Konzumiranje ječma je smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Pored već navedenih efekata, ječam pozitivno utiče i na hormone koji regulišu metabolizam i apetit, ali i one koji smanjuju upale, prenosi Aktivni.si.

Kako je najbolje konzumirati ječam?

Umesto belog pšeničnog hleba, možete se počastiti ječmenim hlebom i tako svom telu obezbediti zdraviju alternativu. Ječam takođe dobro funkcioniše u supama i čorbama, a mnogi ga koriste kao zamenu za beli pirinač.

Obrok koji sadrži ječam dugo će vas zasititi, a istovremeno će ubrzati metabolizam i zaštititi vas od određenih bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.