Kada deca mogu ostati sama kod kuće? 1Ilustracija Foto: FI/PHUONG TRAN

Prema Porodičnom zakonu decu predškolske dobi roditelj ne sme ostavljati bez nadzora osobe starije od 16 godina.

Za ostavljanje deteta, odnosno školarca, samog kod kuće nije bitna samo dob. Mnogo važnije je kakvo je dete po naravi. Ako je plašljivo, naravno da ga ne bi trebalo ostavljati samog kod kuće. Ali ako dete vrlo rano pokazuje samostalnost i zrelost, nema razloga zašto ono ne bi moglo biti povremeno samo kada krene u školu.

Kada procenite da je dete dovoljno veliko da ostane samo kod kuće, bitno je ispitati situaciju. Pitajte dete sledećih nekoliko pitanja kako biste se uverili može li i sme li zaista ostati samo kod kuće:

Kako bi reagovalo da neko pozvoni na vrata?

Šta bi učinio da uoči poplavu ili požar?

Bi li otkrio nepoznatim osobama na telefon da je sam kod kuće?

Kome sme otvarati vrata?

Kada vas treba odmah nazvati?

Šta će raditi dok se roditelji ne vrate?

Bitno je voditi računa o tome da se držite dogovora. Ako očekujete od deteta da posluša sve vaše savete, realno je da će dete od vas očekivati da ćete se vratiti u dogovoreno vreme. Ne ostavljajte decu na cedilu u ovakvim situacijama jer bi se mogli preplašiti.

U našem društvu roditelj ima sam pravo odlučiti kada svog školarca smatra dovoljno zrelim i samostalnim da bi ostalo, čak i na kratko, samo kod kuće. U Americi je donesen pravilnik prema kojem decu mlađu od 12 godina ne bi trebalo ostavljati samu kod kuće, osim samo na kratak period, deca do 16 godina ne bi smela biti sama tokom noći, dok bebe i mala deca nikada ne bi smela biti prepuštena sebi. Ovaj pravilnik naišao je na mnogobrojne kritike tamošnjih roditelja jer se u tom slučaju mamama i tatama oduzima pravo da sami procene je li dijete spremno na samostalan boravak kod kuće.

Dete nakon polaska u školu sme povremeno ostajati samo, ali pobrinite se da to isprva budu periodi po svega nekoliko minuta. Uputite dete na to šta sme, a što ne dok je samo kod kuće. Neka vam prepriča što je radio dok je bio sam kada se vratite kući. Samo tako možete graditi postepeno poverenje u dete, ali i detetovu samostalnost!

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.