Doktorka Begović Lazarević savetuje kako da se zaštitimo od crevnih infekcija tokom leta: Ove dve namirnice ne treba da seckate zajedno 1Piletina i povrće, foto: Alena Dvorakova / Panthermedia / Profimedia

Doktorka Begović Lazarević, načelnica jedinice za imunizaciju u Gradskom zavodu za javno zdravljet, u razgovoru za RTS objasnila je koji je najbolji mogući način da se zaštitimo od crevnih infekcija koje su leti česte.

Tokom leta su češće crevne infekcije, koje mogu biti uzrokovane kontaminiranom hranom.

Važno je da se hrana, posebno jaja koja mogu biti zagađena salmonelom, termički obradi i da se strogo vodi računa o higijeni pripreme hrane, uključujući pranje ruku pre pripreme. Veoma je važno i da na istoj radnoj površini ne seckamo zajedno svežu piletinu i sveže voće i povrće. Nakon seckanja piletine radnu površinu treba dobro da operemo.

Doktorka Begović Lazarević naglašava da je najbezbednije konzumirati termički obrađenu hranu istog dana, a ukoliko se čuva za sledeći dan, treba je podeliti u više posuda i čuvati je rashlađenu u frižideru do konzumiranja.

Pranje svežeg voća i povrća je takođe važan korak u održavanju higijene.

Preporučuje se temeljno pranje pod mlazom tekuće vode, a za citrusno voće se preporučuje pranje deterdžentom pre sečenja. Takođe je važno oprati i dinje i lubenice.

Uoči putovanja, preporučuje se da u putnom prtljagu imate probiotik, sredstvo za snižavanje temperature, nešto protiv alergije i ujeda insekata, kao i antihistaminik.

Međutim, antibiotike nije preporučljivo nositi sa sobom. Takođe je korisno da dete koje putuje ima svoj vakcinacioni karton.

Služba higijene Gradskog zavoda za javno zdravlje redovno uzorkuje vodu sa otvorenih bazena jednom nedeljno, a rezultati kvaliteta vode su zadovoljavajući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari