bananeFoto: Shutterstock/Fhuseynli

Banane su jedno od najomiljenijih voća na svetu, ali često nam prezru pre nego što stignemo da ih pojedemo. Umesto da ih bacite ili da po ko zna koji put pravite banana hleb, postoji mnogo kreativnih načina da iskoristite zrele banane.

U nastavku otkrivamo tri jednostavna i ukusna recepta, koje prenosimo sa sajta N1.hr, kojima ćete zrelim bananama dati novi život — i to na potpuno drugačiji način!

3 načina kako možete iskoristiti zrele banane

Palačinke

Sastojci:

  • 120 g višenamenskog brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • ½ kašičice cimeta
  • ¼ kašičice soli
  • 1 i po velika zrela banana
  • 1 veliko jaje
  • 175 ml mleka

Priprema:

  1. U posudi srednje veličine pomešajte brašno, prašak za pecivo, cimet i so. U drugoj, većoj činiji umutite bananu i jaje dok se ne sjedine. Umešajte mleko, a zatim umešajte suve sastojke. Testo će biti malo grudvasto.
  2. Zagrejte veliki tiganj na srednjoj vatri i dodajte vrlo malo ulja.
  3. Koristeći posudu za merenje, sipajte 3-4 kruga testa u tepsiju. Pecite dok palačinke ne napuknu odozgo i porumene na dnu, 2-3 minuta, a zatim ih okrenite i pecite na drugoj strani dok ne narastu i ispeku se, još nekoliko minuta. Poslužite po želji sa čokoladnim namazom, džemom, javorovim sirupom…

Mafini sa bananama i čokoladnim komadićima

Sastojci:

  • 190 g višenamenskog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/4 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
  • oko 4 srednje ili 3 velike zrele banane
  • 85 g neslanog rastopljenog putera
  • 135 g šećera
  • 1 veliko jaje, sobne temperature
  • 1 kašičica čistog ekstrakta vanile
  • 2 kašike (30 ml) mleka
  • seckani orasi, pekani ili čokoladni čips, po želji

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 220°C i pripremite kalup od 12 mafina tako što ćete ga obložiti papirnim čašama ili premazati sa malo ulja. Pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, cimet i muškatni oraščić u srednjoj posudi i ostavite po strani. U velikoj posudi ili posudi samostojećeg miksera izgnječite banane. Na srednjoj brzini umutite ili umutite otopljeni puter, smeđi šećer, jaje, ekstrakt vanile i mleko.
  2. Sipajte suve sastojke u mokre sastojke, pa umutite dok se ne sjedine. Ako dodajete orašaste plodove ili komadiće čokolade, dodajte i njih. Testo će biti gusto! Kašikom sipajte testo u kalupe i punite ih do vrha.
  3. Pecite 5 minuta, a zatim, držeći mafine u rerni, smanjite temperaturu rerne na 180°C. Pecite još 16-18 minuta ili dok čačkalica ubačena u centar ne izađe čista.
  4. Ostavite mafine da se ohlade 5 minuta u kalupu, a zatim ih prebacite na rešetku da se ohlade.

Sladoled od banane

Sastojci:

  • 2 zrele oljuštene banane, isečene na komade i zamrznute
  • 2-4 kašike mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

  1. Smrznute banane stavite u procesor za hranu i izgnječite u pire, dodajte ekstrakt vanile i samo nekoliko kašika mleka da bi „sladoledu“ od banane dali meku teksturu za serviranje.
  2. Poslužite u kornetu, u parfe čaši sa voćem ili kao sladoled tortu sa čokoladnim sirupom, piše Novi list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari