Kako izlečiti stafilokoknu infekciju kod pasa? 1Foto: Pixabay/ PICNIC_Fotografie

Same po sebi predstavljaju jedan od najsavršenijih organizama koji se veoma brzo i efikasno prilagođava svim promenama u okolini u kojoj žive pa je i borba protiv njih veoma zahtevna, piše Petface.net.

Kako izlečiti stafilokoknu infekciju kod pasa? 2
Foto: Pixabay/ivanovgood

Neke bakterije izazivaju bolesti, ali mogu i da dodatno komplikuju stanja koja nisu primarno izazvane njihovim delovanjem.

Bakterija stafilokoka se može naći slobodna u okolini, na koži domaćina ali i u gornjim disajnim putevima. Veoma se lako prenosi među životinjama, a u nekim slučajevima i sa životinje na ljude.

Stafilokoke napadaju sve rase pasa i mogu da izazovu infekciju u bilo kom životnom dobu. Naravno da su mlađi i stariji psi nešto više ugroženi zbog opšteg stanja organizma. Kod štenaca imuni sistem nije još dovoljno razvijen a kod starijih pasa je uobičajeno da mnogi sistemi organizma više ne funkcionišu kao ranije.

Kod stafilokoknih infekcija mogu se primetiti: Groznica, prisustvo bola, gubitak apetita, promene na koži – apscesi, infekcije očiju, ušiju i respirativnom sistemu, svrab, kao i upale sa lezijama koje su ispunjene gnojem.

Pored ovih znakova, mogu se javiti infekcije rana, apscesi u ustima a u težim slučajevima čak i sindrom toksičnog šoka.

Kako izlečiti stafilokoknu infekciju kod pasa? 3
Foto: Pixabay/3194556

U dijagnozi ovih infekcija neophodno je uraditi laboratorijske analize krvi koje uključuju kompletnu krvnu sliku i biohemijsku nalaizu ali i analizu urina. Potrebno je uraditi i analizu uzoraka promena koje su nastale na koži kako bi se utvrdilo koji su primarni uzročnici koji su doveli do stafilokokne infekcije.

Naravno, potrebno je raditi i pretrage koje bi isključile nenormalan razvoj ćelija kod tumora jer i oni mogu biti uzrok infekcije.

S obzirom da se radi o bakterijskoj infekciji u lečenju se koriste antibiotici. Nažalost, stafilokoke imaju veliki broj različitih sojeva koji su vremenom razvili otpornost prema nekim lekovima. Zbog toga je pre upotrebe antibiotika potrebno uraditi antibiogram, specifičnu analizu i testiranje kojim se utvrđuje koji je lek efikasan u specifičnom slučaju.

Kako izlečiti stafilokoknu infekciju kod pasa? 4
Foto: Pixabay/Winsker

Davanje antibiotika bez antibiograma često nema zadovoljavajuće efekte u suzbijanju infekcije. Pored toga, dugotrajno unošenje antibiotika može da ima i druge negativne efekte posebno na digestivni trakt. Zbog toga se uz upotrebu antibiotika preporučuje i korišćenje odgovarajućih probiotika koji će ojačati organe koji mogu da budu oslabljeni uticajem antibiotika. Pored antibiotika, potrebno je sprovoditi i higijenu rana i delova kože koji su zahvaćeni infekcijom.

Kako izlečiti stafilokoknu infekciju kod pasa? 5
Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Za to se koriste dezinfekcioni rastvori pa i posebni medicinski šamponi. Prilikom kontakta sa zaraženim ljubimcem treba biti oprezan i koristiti zaštitne rukavice i sprovoditi detaljnu higijenu prostora jer se bakterija lako prenosi i na čoveka a posebno decu.

Kada se radi o stafilokoknim infekcijama trenutno ne postoji ni jedan način za njihovu prevenciju.