Kako napraviti zimnicu od tikvica? 1Foto: Pixabay/congerdesign

Ako imate viška tikvica i ne uspete da ih pojedete sve, a ne želite da se pokvare, sačuvajte ih za zimu. Isto važi i za sve one koji ne žele da se odreknu ukusa leta ni kada napolju pada sneg.

Zamrzavanje

Zamrzavanje tikvica je jednostavan način za očuvanje svežeg voća. Možete ih zamrznuti u obliku kolutića, kockica ili trakica, pa čak i narendati i kasnije dodati u testo, palačinke ili u fritule. Pre zamrzavanja, možda ćete morati ili ne morate da ih blanširate – i dalje će biti boljeg ukusa i duže će trajati ako ih kratko prokuvate u ključaloj vodi, piše Index.hr

Ovaj deo procesa zamrzavanja neće trajati mnogo vremena, ali će produžiti rok trajanja. Proces blanširanja utiče i na boju namirnica, pa će tikvice i nakon odmrzavanja ostati zelene. Ovo omiljeno letnje povrće počinje da se bere u maju, a traje do kraja jula ili avgusta, u zavisnosti od sorte. Za zamrzavanje treba ih brati početkom leta dok su još male i mlade.

Budite pažljivi prilikom kupovine

Kada kupujete tikvice u prodavnici ili na pijaci, obavezno obratite pažnju na kožicu koja mora biti sveža, glatka i zelene boje, nikako smećkasta. Kora ne sme biti oštećena ili smežurana, a plodovi se moraju ubrati zajedno sa peteljkom. Dužina ploda treba da bude od 10 do 15 cm, a veći će imati dosta koštica u sredini koje morate da izdubite. Naravno, ima i gigantskih, ali imajte na umu da sredina neće biti upotrebljiva.

Smrznute tikvice nije potrebno odmrznuti pre kuvanja ili prženja, a dovoljno je staviti u vodu i na tiganj i dalje termički obraditi. Zamrzavanje je jedan od najčešćih načina čuvanja tikvica za zimu, ali postoje još dva koja su nam podjednako zanimljiva i ukusna – kiseljenje i mariniranje.

Na sledećim linkovima možete naći recepte za ukiseljene tikvice i marinirane tikvice

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari