Kako pivo utiče na rad creva? Naučnici došli do odgovora koji će se mnogima dopasti 1Foto: Shutterstock / NaturalBox

Pivo, omiljeno piće mnogih, ima dugu i bogatu istoriju koja seže hiljadama godina unazad.

Osim što je zadovoljstvo za nepce, pivo je takođe predmet znatiželje naučnika. Neka istraživanja otkrila su zanimljive koristi piva za imuni sistem i crevni mikrobiom, prenosi N1 Zagreb.

Pivo je jedno od najčešće konzumiranih pića i zauzima drugo mesto nakon vode i čaja. U drevnim sumerskim i vavilonskim kulturama bilo je prihvaćeno kao glavno i gotovo božansko piće. okom drevnih kineskih pogrebnih rituala i vladavine faraona pivo se delilo radnicima, a kaluđeri su ga proizvodili tokom srednjeg veka.

Danas, pivo privlači pažnju ne zbog svojih psihofarmakoloških ili društvenih karakteristika, već zbog svojih funkcionalnih aspekata. Istraživanja mikroorganizama, polifenola, dijetalnih vlakana i melanoidina koje pivo sadrži pokazuju kako zajedno deluju s crevnom mikrobiotom i podstiču zdravlje na različite načine u telu.

Pivo, kao tradicionalno fermentisano piće, obiluje esencijalnim aminokiselinama, vitaminima, elementima u tragovima i bioaktivnim supstancama koje igraju ključnu ulogu u regulaciji mnogih fizioloških funkcija ljudskog tela. Polifenoli prisutni u sladu i hmelju piva takođe su važni aktivni spojevi koji blagotvorno deluju na crevni mikrobiom, piše Vitamini.hr.

Prethodna istraživanja su se usredsredila na to kako ove bioaktivne supstance iz piva mogu pomoći u sprečavanju arteroskleroze i srčanih bolesti, za poboljšanje cirkulacije krvi, kao podrška imunološkoj funkciji za podsticanje antioksidativnih i protivupalnih učinaka i za podsticanje proizvodnje estrogena.

Proučavajući prethodna istraživanja na životinjama i ljudima, kineski naučnici su otkrili kako niska ili umerena konzumacija piva, s alkoholom ili bez njega, podržava zdravu imunološku funkciju.

Kada se pivo konzumira umereno, primjećuje se da fenoli i druge hranljive materije iz piva podstiču razvoj korisnih bakterija u crevima, izazivajući niz protivupalnih, antioksidativnih i imunomodulatornih efekata.

Ovaj pregled istraživanja sugeriše da se poboljšanja u imunološkom sistemu mogu da pripišu interakciji između polifenola piva, vlakana i etanola jer zajedno podstiču razvoj crevnog mikrobioma. Uprkos tome, potrebna su dalja istraživanja kako bi se potvrdila moguća upotreba piva kao regulatora mikrobioma u budućnosti, zaključuje Vitamini.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari