Kako pravilno sipati pivo i zašto ga ne treba piti direktno iz flaše? 1Foto: Shutterstock/wavebreakmedia

Ako volite da pijete pivo sigurno ste do sada otkrili da ono nema baš isti ukus ako ga pijete iz plastične flaše, limenke ili staklene flaše. Pivo takođe može imati drugačija svojstva ako ga iz ambalaže u kojoj je dugo stajalo prespete u čašu, a evo i zašto je to tako.

Pre nego što dođemo do toga zašto je pijenje piva iz čaše dobro za vaše zdravlje možemo prvo navesti druge razloge zbog kojih sipanje piva u čašu može značajno doprineti uživanju u ovom piću.

Jedna od glavnih prednosti konzumiranja piva iz češe je aroma. Više od 70 odsto ukusa potiče od našeg čula mirisa i zato kada ste prehlađeni i nos vam je zapušen, sva hrana deluje bljutavo i bezukusno.

Tako da ako ste odlučili da izdvojite malo više novca za flašu ili limenku nekog kvalitetnog zanatsko piva, onda bi trebalo da to pivo doživite u punom njegovom sjaju a to ćete najjednostavnije uraditi tako što ćete to pivo sipati u čašu.

Dok sipate pivo u čašu, ugljen-dioskid stvara penu sačinjenu od sitnih mehurića, i svaki put kada jedan od tih sićušnih mehurića „pukne“, on ispušta male talase arome.

Kada prinesete čašu piva ustima zbog njenog širokog otvora udišete aromu koju su mehurići ugljen-dioksida ispustili. Dakle, miris piva se meša sa ukusom i to je ono što čini pivo mnogo boljim u čaši nego u limenci ili flaši.

Sipanje piva u čašu vam takođe može pomoći da bolje upoznate pivo koje pijete. Po boji piva možete prepoznati o kojoj vrsti piva je reč i tako ćete znati kakav ukus možete da očekujete, a to koliko je pivo bistro nam govori da li je pivo filtrirano ili ne.

Takođe, mi jedemo i očima a ne samo ustima, ako nam se sviđa izgled hrane i to kako je ona servirana veća je šansa da ćemo više uživati u njoj, a isto važi i za pivo i njegovu boju.

Možda najbitniji razlog da sipate pivo u čašu je to što će te tako značajno smanjiti opasnost od nadimanja i podrigivanja, a i neće vas boleti stomak ako malo više popijete.

Pivo se u limenkama i flašama čuva pod pritiskom i sav ugljen-dioksid koji dovodi do nadimanja se zadržava u pivu, tako da kada pijemo pivo direktno iz ambalaže u kojoj je dugo čuvano, u sebe unosimo i veliku količinu gasa od koje nas može boleti stomak.

Sipanje piva u čašu „razbija“ deo ugljen-dioksida u pivu i čini ga lakšim za stomak, ali ovo se događa samo ako pivo sipamo pravilno i omogućimo peni da se formira na vrhu čaše, dakle pena nije tu samo zbog estetike.

Ako sipamo pivo tako da ono nimalo ne penuša, kao što neki vole da sipaju jer im se ne sviđa ukus pene ili im zbog nečeg drugog smeta, sav ugljen-dioksid će ostati u pivu i onda ništa nismo uradili, kao da pivno nismo ni sipali u čašu.

Ako mislite da ste pravi pivopija ako pivo stalno pijete iz flaše i jedan ste od onih što odbijaju čašu za pivo kad god postoji mogućnost da se ono direktno „cevči“ iz flaše, učinite sebi uslugu i sipajte pivo u čašu bar jednom, videćete koliko ćete se pirjatnije osećati i kolko će vam pivo biti ukusnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.