Kako se pripremiti za dolazak bate ili seke? 1Foto: FreeImages/ Soňa Psotová

Naravno, briga je sasvim razumljiva jer se svakodnevica menja iz korena. Evo najvažnijih stvari koje svakako treba da znate.

Dolazak mlađeg brata ili sestre ne treba nikada da bude iznenađenje, naročito ako je starije dete još uvek malo. Idealno je da ga vremenom pripremite da prihvati to novo biće koje će neizostavno smatrati uljezom.

Ako tokom poslednjih meseci trudnoće uspete da ga ubedite da ništa, čak ni dolazak drugog deteta, neće umanjiti vaša osećanja prema njemu, ne bi trebalo da doživi vaš boravak u bolnici kao napuštanje. Njegov tata će, zatim, igrati odlučujuću ulogu: dok budete u bolnici, provodiće vreme zajedno i ponašaće se kao odrasli, možda će mu dati da vam nacrta neki crtež kao poklon i znaće da ga uteši u trenucima kada mu najviše nedostajete. Nakon vašeg porođaja, ako pravila bolnice to dopuštaju, može ga dovesti da upozna misterioznog batu ili seku.

Važno je da ga tata za ovu posetu pripremi na pravi način, sa objašnjenjima čemu služi ono što će videti (na primer, da će verovatno videti mamu sa čudnim cevčicama u ruci, ali da je to ne boli, ili bebu u inkubatoru, kutiji koja je štiti i greje) tako da ne doživi nikakvu traumu od bolnice.

Kako se pripremiti za dolazak bate ili seke? 2

Ima mesta za dvoje

Često rođenje drugog deteta utiče i na osećanja koje roditelji imaju prema prvom. Bilo bi čudno da do toga ne dođe. Ponekad se roditelji osećaju kao da ga ne vole dovoljno ili da ga vole manje nego ranije. Neki roditelji kažu da primećuju osećanje brige za bebu i plaše se da zapostavljaju starije dete. Dajte sebi vremena!

Nemojte da očekujete da ćete se odmah adaptirati na novonastalu porodicu i da ćete odmah voleti isto vašu decu. I nemojte to očekivati ni od vašeg prvog deteta. I ono se, zavisno od uzrasta, mora navići na novu sitaciju i upravo roditelji imaju zadatak da ga podrže i da mu pomognu sa puno ljubavi i strpljenja. Nemojte očekivati da prvo dete bude istog trenutka srećno zbog dolaska bate ili seke niti da odmah deli vaša osećanja. Lepo je ako je zadovoljstvo zajedničko ali je bolje ne računati na to.

Zbog toga je, kada se mama i beba vrate kući, važno da stariji bata ili seka budu uključeni u aktivnosti sa novorođenčetom. Pozovite starije dete da bude kod vas kada dojite, razgovarajte puno sa njim, naročito mu pričajte da ste iste stvari radili i sa njim, a možda tata može da mu pokaže fotografije kad je bio mali kao bata ili seka. U svakom slučaju, učinite sve da se ne oseća kao smetalo (iako će to često i biti) ako traži vašu pažnju baš kad morate da se brinete o mališanu.

Pokušajte da ohrabrite (veoma prirodno) i odnos poverenja prema bebici. Nemojte da mu zabranjujete da je dodiruje (to je najbolji način da ga naterate da poželi to da učini čim okrenete glavu), nego mu dopuštajte maženje i poljupce kada ste zajedno. 

Šta očekivati, kako se ponašati

Uprkos i najvećoj pažnji, očekujte barem malu ljubomoru, ali nemojte da vas to puno zabrinjava jer predstavlja najnormalnije ponašanje. Starije dete će postati zahtevnije i zavisno od majke. Obično su jako ljubomorna deca između druge i šeste godine, dok starija deca lakše prihvataju taj događaj i kod njih često dolazi do odbrambenog mehanizma u vidu zaštite mališana što im odvraća pažnju od ljubomore. Posle drugog ili trećeg porođaja ćete biti opuštenije i pripremljenije, ali potreban je i dodatni napor: doziranje pažnje i vremena u zavisnosti od različitih potreba vaše dece.

Pažnja deke i bake bi mogla da bude od velike pomoći. Da bi izbegla osećaj da je “vuku na sve strane” važno je da mama uspe da posveti vreme svakom detetu ponaosob. Da bi to bilo moguće potrebno je da “uskoče” tata, deka, baka ili prijatelji. Starijem detetu su potrebni sigurnost i mir, zbog toga je potrebno, u granicama mogućeg, ne poremetiti njegovu rutinu i održavati najveći deo aktivnosti na koje je ono naviklo kao što su odlazak u park, igranje sa drugarima ili priča za laku noć. Sigurno to nije jednostavno, naročito u prvim nedeljama, ali je bolje za sve članove porodice.

Obroci su često kritični jer se starije dete može lako osetiti odbačenim i biti ljubomorno. Možete mu pomoći nekom usputnom zabavom, smiriti ga pričom ili razgovorom. Ako je prvo dete još uvek malo, mogu se javiti regresije u ponašanju. Ono može ponovo tražiti flašicu, piškiti u gaće ili tražiti da ga nosite.

Iako je veoma teško, ostanite smireni!

Izbegavajte da pridajete značaj ovim zahtevima, koji bi jednostavno mogli da budu ucenjivački, i nastavite da ga uključujete u akcije oko bebe hvaleći ga i ohrabrujuću ga u njegovoj zaštitničkoj ulozi starijeg brata ili sestre.

Tekst preuzet sa portala NajboljaMamaNaSvetu.com

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.