Kanada (2): Zadovoljstvo garažne prodaje 1

U Torontu postoje specijalizovane radnje sa antikvitetima, antičkim nameštajem i drugim raritetima.

Svi ovi predmeti se mogu kupiti na aukciji; odaberete stvar i za nju napišete početnu cenu, a potom dođete na dan aukcije. Primera radi – cena stilskog telefona započela je od 10 dolara i na obostrano zadovoljstvo prodata za 25 dolara. Raskošni venecijanski luster od čuvenog murano-stakla usrećio je mladi bračni par za 200 dolara.

Ukoliko se vlasnici kuća menjaju prebivalište, prodaju kuću ili jednostavno žele da se reše nekih stvari – u tom slučaju organizuju „garaž sejl“ – a to znači da sve nabrojano – subotom ili nedeljom iznesu i brižljivo poređaju na travnjak ispred kuće i na svaki predmet zakače cenu… Domaćini nemaju obavezu da sede pored robe i čekaju kupce; vreme provode unutra, nešto rade ili gledaju TV dok će prolaznik pogledati, uzeti odabrano i ostaviti pare u korpicu. A šta se sve tu ne može naći – stilske fotelje, vanglice, kavezi za ptice, kineske vaze, grabulje za travu, narukvice, figurine od porcelana, uramljena crno-bela slika mladenaca…

(Neko zastane i pogleda, neko samo popriča, a neko prođe i ne primeti ništa.).

Pijace kao kod nas – u Torontu ne postoje.

„Farmer market“ je najsličnija i otvorena je samo subotom kada farmeri tek obrano voće i povrće donesu ispred niske zgrade slične tržnici. Na tezgama samo te pijace mogu se naći slanina, suva rebra, kobasice – sve je izuzetno primamljivog izgleda ali – i potpuno drugačijeg ukusa. Slična ovoj je „Jevrejska pijaca“ koja ima svakodnevno sve vrste povrća.

„Poslednji hit“ – koji ‘hara’ ovim delom sveta je „organik fud“. Hrana koja nema ni trunku konzervansa, pesticida ili bilo kakvih aditiva i koja se prodaje višestruko skuplje nego obični proizvodi. Takvih pijaca ima na nekoliko mesta u određenim danima u nedelji. Tu se peče ‘organik’ hleb, pravi čokolada, sirevi – i sve vrste voća i povrća. Ako izrazite sumnju da li je sve to ‘baš ‘organik’ – prodavci se ‘uvrede’, pa čak odbiju da vam prodaju svoj proizvod sa tvrdnjom da su kontrole rigorozne…

Itons je najveća robna kuća u Torontu. Sa bilo koje strane da se uđe – izađe se na sasvim drugi blok. Domaćini tvrde da potrebno sedam dana da bi se obišle sve radnje.

Nalazimo se na uglu u jednoj od glavnih ulica – Jang (za koju kažu da ide do Severnog pola). Jedino se tu može popiti kafa napolju – ali da je sami sebi donesete!

Izlazimo na Blur, drugu glavnu ulicu koja seče Jang, i deluje mnogo otmenije sa svojim ekskluzivnim radnjama i velelepnim oblakoderima u kojima su smešteni poslovni prostori raznih firmi, korporacije, ordinacije… Ispred robne kuće „Bey“ kanadska policajka nas je opomenula da ne smemo da snimamo kamerom pošto se prostor ispred robne kuće smatra – privatnim.

Takođe nismo smeli upotrebiti kameru ni foto u krugu veličanstvene i najveće bolnice za decu „Sik Kids“ radi privatnosti pacijenata…

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.