Kod kojih sve bolesti cimet može biti od pomoći? 1Foto: Pixabay/ZyrexPl

Cimet je začin koji se koristi od davnina prvenstveno zbog svojih lekovitih svojstava. Poslednjih godina, savremena nauka je počela da potvrđuje istraživanjem mnoge potencijalne zdravstvene koristi povezane sa cimetom, prenosi Healthline.

Naučnici su, između ostalog, dokazali da redovno konzumiranje ovog začina može da pomogne u kontroli šećera u krvi, zaštiti od srčanih oboljenja i smanji upale u organizmu, ali ovo su samo neke od brojnih zdravstvenih prednosti cimeta koje potkrepljuju naučna istraživanja. U nastavku vam donosimo sve zdravstvene prednosti.

Ima antiinflamatorni efekat

Iako zapaljenje u telu samo po sebi nije uvek loša stvar jer pomaže našem telu da reaguje na infekcije i popravi oštećenje tkiva, ako postane hronično može da postane ozbiljan problem, upozoravaju stručnjaci. Upravo tu pomaže cimet, jer mnoga dosadašnja istraživanja pokazuju da ovaj začin i njegovi antioksidansi imaju snažna antiinflamatorna svojstva koja pomažu našem organizmu da održi zdravlje.

Pomaže u održavanju zdravlja srca

Cimet je povezan sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, što je vodeći uzrok smrti širom sveta. Prema jednoj studiji, 3/4 kašičice cimeta dnevno može smanjiti nivoe triglicerida, ukupnog holesterola, takozvanog lošeg holesterola i šećera u krvi kod ljudi sa metaboličkim oboljenjima. Pokazalo se i da ovaj začin snižava krvni pritisak kada se dosledno konzumira najmanje osam nedelja, dok svi ovi faktori zajedno mogu značajno pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Smanjuje nivo šećera u krvi

Cimet je dobro poznat po svojim svojstvima snižavanja šećera u krvi, a osim što ima blagotvorno dejstvo na insulinsku rezistenciju, cimet takođe može da snizi šećer u krvi kroz nekoliko drugih mehanizama. Naime, dokazano je da cimet smanjuje količinu šećera koja nakon obroka ulazi u krvotok. To radi tako što ometa brojne digestivne enzime, što usporava razgradnju ugljenih hidrata u našem digestivnom traktu. Isto tako, jedinjenje u cimetu može oponašati efekte insulina kako bi poboljšalo unos šećera u ćelije, piše IndexHR.

Mnoge studije na ljudima su do sada potvrdile blagotvorno dejstvo cimeta, pokazujući da može da snizi nivo šećera u krvi kada se konzumira na prazan stomak, kao i da poboljša hemoglobin A1c, marker dugoročne kontrole šećera u krvi.

Smanjuje rizik od raka

Cimet je široko proučavan zbog njegove potencijalne upotrebe u prevenciji i lečenju raka. Sve u svemu, dokazi su ograničeni na studije u epruvetama i životinjama koje sugerišu da ekstrakti cimeta takođe mogu smanjiti rizik od raka. Stručnjaci objašnjavaju da konzumacija cimeta deluje tako što smanjuje rast ćelija raka i stvaranje krvnih sudova u tumorima, a čini se da je toksičan za ćelije raka, izazivajući njihovo uništavanje, piše Healthline.

Može sprečiti bakterijske i gljivične infekcije

Cimetaldehid, jedna od glavnih aktivnih komponenti cimeta, može biti korisna protiv različitih vrsta infekcija. Studije u epruvetama sugerišu da ulje cimeta može pomoći u ubijanju određenih gljivica koje izazivaju infekcije respiratornog trakta, a takođe može inhibirati rast određenih bakterija, uključujući listeriju i salmonelu.

Pored toga, antimikrobni efekti cimeta takođe mogu pomoći u sprečavanju karijesa i uklanjanju lošeg zadaha. Međutim, dokazi su uglavnom ograničeni na studije u epruvetama, pa stručnjaci upozoravaju da su potrebna dodatna istraživanja na ljudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.