Koja hrana je najbolja za jetru? 1Foto: Shutterstock/Pixel-Shot

Posle kože, jetra je drugi najveći organ u vašem telu, za koji naučnici tvrde da obavlja čak 500 zadataka koji su ključni za održavanje zdravlja.

Ona razgrađuje hranu koju jedemo, uklanja toksine iz krvi, upravlja nivoom holesterola, pomaže našem telu da apsorbuje masti i reguliše nivo hormona. Upravo zbog njenog značaja za zdravlje, važno je da jedemo hranu koja stimuliše rad jetre i održava njeno stanje na zavidnom nivou, prenosi Eat This.

„Možete zaštititi svoju jetru izbegavanjem dodavanja šećera i alkohola i ograničavanjem prerađene hrane. Jedite uglavnom hranu biljnog porekla koja deluje protivupalno i pomaže jetri da pravilno funkcioniše. Isto tako, bilo bi dobro da se trudite da jedete što više voća i povrća“, objašnjava registrovana nutricionista Džil Vajzenberger.

Ječam i ovas

Ove integralne žitarice su odličan izvor dijetalnih vlakana, za koja se pokazalo da pomažu ljudima da izgube težinu i stvaraju zdravu ravnotežu bakterija u mikrobiomu creva. Konzumiranje hrane bogate vlaknima duže vas drži sitima i često smanjuje broj kalorija koje unosite. Štaviše, prebiotička vlakna stimulišu zdravu crevnu mikrofloru, što smanjuje upalu i oštećenje jetre.

Povrće iz porodice kupusa

„Ako želite superhranu za zdravlje jetre, ono što svakako preporučujem je brokoli, kelj, prokulice i drugo povrće iz porodice krstaša. Ovo povrće pomaže telu da se prirodno detoksuje i štiti jetru od oštećenja, a istovremeno poboljšava njenu celokupnu funkciju“, kaže registrovani dijetetičar Carlei Knovles.

Borovnice i lisnato zelje

„Nekoliko namirnica koje preporučujem za zdravlje jetre uključuju borovnice i drugo bobičasto voće, bilje i začine, a posebno zeleno lisnato povrće. Svaka od ovih namirnica sadrži mnogo fitonutrijenata koji unapređuju zdravlje i poboljšavaju funkciju jetre“, savetuje Vajzenberger.

Kafa, zeleni čaj i voda

Najbolja stvar koju možete učiniti da zaštitite svoju jetru je izbegavanje alkohola. Druga najbolja stvar koju većina nutricionista preporučuje je da pijete dovoljno vode kako biste sprečili dehidraciju i pomogli vašoj jetri da bolje funkcioniše. Osim vode, odlična rešenja za jetru su i kafa i zeleni čaj, ali ih treba konzumirati umereno, odnosno da ne prelazite dnevnu količinu, piše IndexHR.

Istraživanja objavljena u Međunarodnom časopisu za kliničku i eksperimentalnu medicinu pokazuju da je redovno pijenje zelenog čaja povezano sa smanjenim rizikom od raka jetre, bolesti masne jetre, hepatitisa i ciroze jetre. Kafa, uključujući kafu bez kofeina, takođe smanjuje rizik od hronične bolesti jetre.

Maslinovo ulje

I poslednja namirnica koju preporučuju nutricionisti je maslinovo ulje koje je, kako kažu, dobro što češće konzumirati. „Mnoge dosadašnje studije pokazuju da maslinovo ulje značajno povećava nivo dobrog holesterola u krvi, koji vas štiti od bolesti masne jetre i tako pomaže u očuvanju zdravlja ovog važnog organa“, kaže Nouls.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.