Koliko dugo piletina može da stoji u zamrzivaču i kako prepoznati da li je pokvarena? 1Foto: Alexey Emelyanov / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako većina nas priprema piletinu vrlo često, moguće je da mnogi ljudi još uvek ne znaju koliko dugo mogu bezbedno da je drže u frižideru.

Čuvanje piletine u frižideru pomaže da se uspori rast bakterija jer bakterije imaju tendenciju da se razmnožavaju sporije na temperaturama ispod 4°C. Međutim, sveža piletina ne bi trebalo da stoji u frižideru duže od jednog do dvs dana. Isto važi i za sirovu ćuretinu, kao i za druge vrste živine. Sirovu piletinu najbolje je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi kako bi se sprečilo curenje sokova i kontaminacija druge hrane.

Pripremljena (kuvana ili pečena) piletina može da se čuva u frižideru otprilike 3-4 dana i treba da se čuva u hermetički zatvorenoj posudi. Bez obzira da li je već pripremljeno meso ili sirovo, ako piletinu treba da čuvate duže od nekoliko dana, najbolje je da je stavite u zamrzivač. Sirovi komadi piletine mogu da se čuvaju u zamrzivaču do 9 meseci, dok se celo pile može zamrznuti do godinu dana. Kuvana piletina se može čuvati u zamrzivaču 2-6 meseci.

Ako ste piletinu ostavili u frižideru duže od nekoliko dana, postoji mogućnost da se pokvarila.

U nastavku vam donosimo nekoliko načina da saznate da li vam je piletina pokvarena:

Promena boje: Sirova i kuvana piletina koja počinje da dobija sivo-zelenu boju se pokvarila. Promena boje ukazuje na pojavu buđi, odnosno rast bakterija.

Miris: I sirova i kuvana piletina daju kiselkast miris nalik amonijaku dok se kvare. Međutim, ovaj miris može biti teško primetiti ako je piletina marinirana sosovima, biljem ili začinima.

Tekstura: Ako je površina piletine ljigava, meso se pokvarilo.

Ako sumnjate da se piletina u vašem frižideru pokvarila, odmah je bacite. Ne pokušavajte da isperite jer ispiranje neće uništiti bakterije. Naprotiv, mogu se proširiti sa piletine na drugu hranu, posuđe i radne površine, izazivajući unakrsnu kontaminaciju.

Kad god posumnjate da je piletina pokvarena, nemojte je jesti. Uvek je najbolje da ga odmah bacite, prenosi centarzdravlja.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari