Koliko novca staviti u kovertu za svadbu: Rezultati ankete u kojoj je učestvovalo više od 2.000 ispitanika 1Foto: Shutterstock/Dmitry Galaganov

Dilemu oko toga koji poklon kupiti mladencima kada krenemo u svatove, najveći broj čitalaca Danasa rešava tako što odluči da pokloni kovertu sa novcem, a za te prilike u koverti je uglavnom ne više od 100 evra, pokazala je anketa koju je Danas sproveo.

Čak 91 procenat od više od 2.000 učesnika ankete na sajtu Danasa izjasnio se da na svadbu nosi kovertu sa novcem, a najveći broj, njih 43 odsto, smatra da je najprikladnija suma od 50 do 100 evra.

„Bez 100 evra ne vredi kretati, novac nikada manje nije vredeo“, prokomentarisao je jedan naš čitalac na Danasovoj Fejsbuk stranici.

„Stavljam koliko imam“, jedan je od čestih komentara.

Oko trećine naših čitalaca (33 odsto) može da priušti da put svatova krene i sa 200 evra u koverti, a samo devet procenata izdvaja i do 500 evra za mladence. Više od 500 evra za svadbeni poklon može da izdvoji tek dva procenta građana.

Međutim, oko 11 odsto gostiju, u kovertu stavlja sumu manju od 50 evra.

Neki od naših čitalaca komentarisali su da izbegavaju odlaske na svadbe upravo ne bi li se oslobodili troškova koje ne mogu da finansiraju.

„Nemam ni za kovertu“, pisali su neki čitaoci, dok su neki nalazili i duhovitija rešenja, da u kovertu stavljaju „novčanice od 30 evra“ ili „puno papirića sa lepim željicama, pa se mladenci iznenade“.

„Stavim novčanice iz monopola i baš se otvorim“, jedan je od komentara.

Odluka o tome koliko para poneti na svadbu kao poklon jasno zavisi od finansijske moći gosta, ali se mnogi naši čitaoci pri toj odluci rukovode i time ko su domaćini, dok je nekima najbitnije da „pokriju cenu stolice“.

„Zavisi kod koga idem na svadbu. Ako idemo kod kolega gledamo da pokrijemo cenu stolice. Ako su prijatelji onda 100 evra, ako je familija- po zasluzi!“, komentariše čitateljka na Danasovoj Fejsbuk stranici.

Druga pak navodi „ne manje od cifre koju oni plaćaju po osobi u restoranu, a sad koliko, više zavisi od toga kod koga idemo“.

Da bi ipak uz novac trebalo poneti i neki poklon, smatra pet odsto ispitanika, dok tek četiri procenta gostiju na svadbe ne nosi novac, već samo poklon.

„Kakva koverta?! Još uvek krčmim servise za kafu koje sam dobio na svojoj svadbi“, piše jedan od čitalaca.

Ukoliko bi ipak birali poklon za mladence umesto novca, čitaoci su se izjasnili da bi možda poklonili nešto od bele tehnike (10 odsto), vaučer za putovanje (šest odsto), nakit (pet odsto) ili neki komad nameštaja (jedan odsto).

Njih 11 odsto bi ipak izabralo nešto drugo umesto ponuđenih odgovora ali se najveći broj (67 procenata) i dalje drži koverte kao najbolje varijante.

Komentari naših čitalaca svedoče da je odlazak u goste na svadbu za mnoge postao luksuz, ali i da su se vremena promenila.

„Stavljam u koverte onu ambasador ćebad, miksere, daske za peglanje, usisivače i bombonjere što sam dobila pre tačno 32 godine kad sam se udala“, piše naša čitateljka.

Dok druga sumira: „Samo čestitka bez potpisa. Koliko traju današnji brakovi i to je dosta!“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari