Koliko košta venčanje u gradovima širom Srbije: U jednom postoji čak i bezalkoholna varijanta svadbe 1Svadba u Užicu, foto: N. K.

“Dan vašeg venčanja je svakako jedan od onih dana koji se zauvek urezuju u sećanje. Zato, neka on protekne baš kao ste ga videli u mašti – svetao, veseo i bezbrižan, pun najtoplijih emocija, u znaku sreće i ljubavi.”

Ovako jedna od agencija poziva buduće mladence da se baš njima obrate ukoliko žele da im upravo oni organizuju ovaj svakako važan dan u životu svakog bračnog para.

Reporteri Danasa istraživali su širom Srbije koliko je potrebno novca za venačnje, svadbu I sve što ide uz ovaj svečani događaj.

Beograd: Za svadbu od 200 zvanica najmanje 3.200 evra samo za zakup svečane sale

Iako je to jedan od malobrojnih srećnih događaja koji se često dešavaju jednom u životu, rashodi potrebni za pripremu venčanja jako su visoki u prestonici. Cene su verovatno i porasle zbog inflacije i poskupljenja ostalih proizvoda i usluga, pa je tako za svadbu od 200 zvanica potrebno izdvojiti najmanje 3.200 evra samo za zakup svečane sale, jer je najniža cena po osobi 16 evra.

Cena stolice u svečanim salama u Beogradu kreće se od 16 do čak 125 evra, koliko se plaća u salama na otvorenom. Prosečna cena menija je od 25 do 50 evra, a u zavisnosti od „dubine džepa“ mladenci se mogu odlučiti i za one skuplje varijante od 80 do čak 100 evra.

Meni od 16 evra obično sadrži hladno predjelo u vidu suhomesnatih proizvoda i sira, zatim teleću, pileću ili potaž čorbu po izboru, sarmu za toplo predjelo, roštilj i riba za glavno jelo, salate, peciva i neograničenu konzumaciju pića.

Ponuda, osim hrane, pića i plaćenog osoblja, uključuje i dekoracije za stolove i stolice, šampanjac za mladenačku tortu, trubače, profesionalnog fotografa, ali cena celokupnog aranžmana raste sa manjim brojem gostiju.

Ako se mladenci ipak opredele da samostalno angažuju dekoraciju, cena zavisi od vrste i količine cveća za koju se opredele, ali se kreće od 10 do 200 evra, a najčešće se odlučuju za 20 evra. Dekoracija mladenačkog stola kreće se od 80 evra pa naviše, svadbenog automobila od 30 do 80 evra, a cene kićenja svatova se kreću od 40 do 120 dinara za komad.

Kako je navedeno na sajtu Gradske uprave Beograd, usluge matičara u sali za venčanje u sedištu matičnog područja iznose 320 dinara, odnosno plaća se samo republička taksa. Ako, pak, bračni par želi da opštinsko venčanje obavi na nekoj drugoj lokaciji, cena izlaska na teren je 14.211 dinara i fiksna je na teritoriji celog grada. Postoji i mogućnost da stara, bolesna i nemoćna lica, uz na vreme podnetu dokumentaciju o dokazu svog zdravstvenog stanja, ovu uslugu plate 291 dinar.

Iako na sajtu nijedne crkve na teritorije Beograda nije istaknuta cena crkvenog venčanja, poznato je da ona nije jedinstvena, već zavisi od parohije do parohije, odnosno sveštenika sa kojim se mladenci dogavaraju oko cene. Sam čin crkvenog venčanja kreće se od 50 do 300 evra, obično oko 11.000 dinara, a uz to je potrebno platiti zakup crkvenih prostorija, koji iznosi od 5.000 do 10.000 dinara.

Iznajmljivanje venčanica u salonima na teritoriji glavnog grada iznose od 250 do 650 evra, u zavisnosti od modela, dok se cena odela za mladoženju kreće od 8.800 pa naviše, plus cipele čija je cena 4.000 i više. Cena bidermajera se kreće od 50 do 200 evra, a mlade se najčešće opredeljuju za one bukete koji koštaju oko 70 evra.

Za svadbu od 200 zvanica potrebno je oko 30 kg torte, čiji se kilogram kreće oko 1.550 dinara. To znači da je za svadbenu tortu potrebno izdvojiti oko 400 evra, plus dekoracija za koju se mladenci odluče.

Visoke su i cene pozivnica, koje se kreću od 25 do 400 dinara za komad. Ukoliko mladenci žele dodatne propratne efekte za vreme prvog plesa ili sečenja torte, platiće paprenih 100 evra za suvi led, po 30 za hladni vatromet i balone od sapunice, kao i 2.000 dinara za konfete.

Koliko košta venčanje u gradovima širom Srbije: U jednom postoji čak i bezalkoholna varijanta svadbe 2
Foto: Beoinfo

Poznato je da je angažovanje muzike za venčanja uvek bilo skupo. Trenutno se cena orkestra kreće od 700 do preko 2.200 evra.

Zaječar: Bidermajeri koštaju od 10 pa do 150 evra

Kako su iz Gradske uprave u Zaječar istakli za Danas, cena venčanja iznosi 3.600 dinara, i 320 dinara iznosi taksa, dok izlazak matičara na teren košta 13.000 dinara plus taksa od 320 dinara.

U Eparhiji timočkoj kažu da cena venčanja u crkvama iznosi 9.000 dinara, dok cena venčanja u manastirima varira od manastira do manastira.

“Za bračne parove koji su već u građanskom braku, i žele da se naknadno venčaju u crkvi, naplaćuje se onoliko koliko par ostavi”, kažu iz Eparhije timočke.

Što se tiče cene proslave u restoranima, cene variraju od restorana do restorana. Najjednostavniji meni koji sadrži supu, predjelo, salatu, sarme i roštilj kreće se od 15 do 18 evra, dok bogatiji meni sa prasetinom i jagnjetinom ide i do 25 evra po čoveku.

“Za razliku od prošle godine cene su povišene za nekih 10 do 20 odsto. U ovu cenu menija uključeno je i neograničeno piće”, kažu iz jednog restorana u Zaječaru.

Cena parčeta svadbene torte iznosi 2 evra, tako da torta za 150 gostiju košta oko 300 evra.

“Naravno da ima i skuplje torte, cena zaviso od materijala i dekoracije”, kazali su za Danas iz jedne prodavnice torti u Zaječaru.

Cena iznajmljivanja venčanica košta od 100 evra za najjednostavnije, dok “bogatije” i kvalitetnije venačnice koštaju i do 800 evra.

Bidermajeri koštaju od 10 pa do 150 evra.

“Ako neko želi da kupi venčanicu, cene su puno više. Bidermajeri koštaju od 10 do 150 evra, dok je cena cvetića za svatove od 20 pa do 200 dinara za komad”, kažu iz prodavnice venčanica.

Novi Pazar: Bezalkoholne i „alkoholne“ svadbe

Po društvenim mrežama i lokalnim portalima, poslednjih dana, kruže video snimci, do sada, „neviđene svatovske kolone“. Najluksuznije limuzine, uz sirene, prošle su ulicama. U čaršijskim pričama još se licitira o ukupnoj vrednosti svatovskog voznog parka, gostima i domaćinima svadbenog veselja.

Svejedno je da li je svatovska kolona velika ili mala, da li su u njoj najluksuzniji ili osrednji automobili, pred matičarem je cena zaklinjanja na večnu ljubav je ista. Zavisi samo da li je odlazak pred matičara radnim danom ili vikendom i praznikom i da li se brak zaključuje u zgradi lokalne samouprave ili van nje.

Venčanja radnim danom obavljaju se posle 15h, jer u gradskoj upravi ne postoji sala u kojoj bi mogao da se obavi ceremonija. Kad gradski činovnici završe radno vreme, tek tada mladenci mogu pred matičara. Zaključenje braka, radnim danom, sa gradskim i republičkim taksama, košta oko 2.000 dinara. Da postoji odgovarajuća sala, venčanje radnim danima bilo bi skuplje za 600 dinara.

Vikendom i praznicima izlazak pred matičara, sa gradskim i republičkim taksama, je oko 3.500 dinara.

Oni koji hoće da zaključe brak u restoranskim i hotelskim salama, pa čak i u dvorištima svojih porodičnih kuća, moraju skuplje da plate izlazak matičara „na teren“. To zadovoljstvo ih košta nešto više od 14.000 dinara.

U Matičnoj službi tvrde da sve više ima zahteva da se venčanja obavljaju van zgrade lokalne samouprave, na čijem parkingu ima malo mesta za automobile i prostorija u kojoj se obavlja venčanje tesna je da primi veći broj svatova. Zbog toga, oni koji sebi mogu da priušte, ne idu kod matičara nego on dolazi kod njih.

Mladence, u ovom kraju, osim opštinskog, „čekaju“ još dva venčanja. Bošnjake šerijatsko, Srbe crkveno venčanje.
Šerijatsko venčanje, uglavnom, se obavlja u kući mladoženje, a može u džamiji ili restoranu gde se organizuje slavlje. Ono je besplatno, a na domaćinima je koliko će da časte imama. Čašćavanje se kreće od 20 – 50 evra.

Crkvena venčanja se plaćaju. Sveštenici tvrde da su „cene simbolične, tek nešto iznad cena opštinskog venčanja“. O konkretnim cenama može da se govori samo uz odobrenje Rašno-prizrenske eparhije kojoj pripada Novi Pazar.

U ovom kraju postoje i dve vrste svadbi, sa alkoholom i bez njega. Od toga zavise i cene organizovanja slavlja, koje su, obavezno izražene u evrima. Okupljaju se od 50 „samo najužih gostiju“ do 500 zvanica rodbine, komšija i prijatelja sa svih strana.

Organizovanje svadbi bez alkohola, kod bošnjačkog stanovništva, postalo je moderno u poslednjih dvadesetak godina i povezuje se verskom pripadnošću. Po verskim propisima muslimanima je zabranjeno konzumiranje alkohola.

U gradu i u okolini u znatnoj većini su ugostiteljski objekti u kojima se organizuju svadbe bez služenja alkoholnih pića. I bez svadbi, inače u njima se ne služi alkohol. U tim objektima cene se kreću od 13 – 20 evra po osobi. Cenovnik zavisi od mesta gde se nalazi restoran, od menija, od zahteva organizatora svadbe. Niže cene su u restoranima na periferiji i van grada „za klasični meni“ – predjelo, pljeskavica, dinstano meso i pečenje sa krompirom, salata, desert, mineralna i flaširana voda, gazirani i sokovi u tetrapaku pakovanja od 1,5 i 2 litra i kafa. Od 16 – 20 evra cene su u samom gradu. Tu je posluženje malo bogatije. Izbor pića je isti.

Svadbe na kojima se služi alkohol, uglavnom, se organizuju u restoranima van grada. Cene se kreću od 16 – 35 evra. Najviše je onih koji se odlučuju za cenovnik od 16 – 22 evra po osobi. Za te pare gostima se poslužuju predjela, pečenja, deserti, kafe, mineralne i flaširane vode, sokovi, piva, „obična“ vina i žestoka pića. Sve kako se domaćini dogovore sa ugostiteljima.

Pred goste, za najskupljih 35 evra, „stižu“ razni specijaliteti iz kuhinja sa svih strana, brendirana bezalkoholna i alkoholna pića.
Bez obzira da li su pred gostima samo bezalkoholna pića ili je „prošarano“ alkoholom, ne pravi se pitanje. Bošnjaci i Srbi, zajedno jedni drugima uveličavaju veselja.

Na spisku troškova je svadbena torta, po ceni od 80 – 150 evra. Zavisi od „spratnosti“, šlaga ili čokolade i ostalih ukrasa.
Angažovanje muzičara je ozbiljna stavka. Može muzika koja radi po porudžbinama i programska. Lokalni bendovi, koji pevaju po porudžbinama, koštaju 250 evra plus od 750 – 1.000 dinara po pesmi „za mladence i sve goste od društva u ćošku o njihovom trošku“.

Orkestar sa „programskom“ muzikom košta 1.000 evra, pa baš ako je nekome ćeif može „da im baci“ koji evro, bez najave. Poznati domaći bendovi imaju cenu od 1.800 – 4.500 evra. Ako baš neko ima želju da mu svadbeno veselje uveliča di-džej, onda za 45 minuta mora da plati 100 evra.

Da bi „svadba bila neviđena“, postalo je moderno ispijanje koktela. E, za koktel majstora treba da se izdvoji od 220 – 230 evra.

Da se sve ovekoveči, „za uspomenu i dugo sećanje“ tu su fotografske i snimateljske ekipe. Domaćinima se nude paketi profesionalnih fotografija i video snimaka svakog trenutka u domovima mladenaca, venčanja i veselja. Cene idu i do hiljadu evra.

Fotografije za domaćina su 60 dinara po komadu, za goste 200. Video „zapise“ od broja angažovanih kamera, a još kad se u priču uvedu dronovi, onda cena „zakiva“ hiljadarku. Ovi uposlenici se žale na međusobnu nelojalnu konkurenciju. Kažu da se zato cene paketa kreću od 100 do 1.000 evra.

„Sitniji“ troškovi su dodatna ukrašavanja sala do 200 evra, vatrometi, koji su postali obavezni deo. Najjeftiniji je onaj od 2 minuta, 50 evra. Kao da nisu ispaljeni ako ne traju makar desetak minuta.

Jedino je postavljanje po društvenim mrežama je besplatno.

Koliko košta venčanje u gradovima širom Srbije: U jednom postoji čak i bezalkoholna varijanta svadbe 3
Foto: Pixabay/StockSnap

Zrenjanin: Svadbeni ručak od 20 do 30 evra po osobi

U Zrenjaninu i okolini postoji desetak restorana i sala u kojima se se najčešće organizuju svadbena veselja. To su restorani i sale u kojima može da se okupi od 100 do 200 zvanica. Za one koji više vole manje, intimnije svadbene proslave, prostora ima, naravno, mnogo više, jer je gotovo svaki restoran u gradu spreman da proslavu organizuje.

Poslednjih godina, najpopularnija mesta za velike svadbe su sale za proslave i venčanja. Cene svadbenog ručka ili večere, u takvim salama se kreće od 20 do 27 evra.

Slična je cena, do 30 evra, i u zrenjaninskim restoranima koji svadbe organizuju.

Meni se sastoji od predjela od hladnih narezaka, čorbe, pečenja i salate, kao i nekoliko pića.

Drugu večeru,po pravilu, roditelji mladenaca donose sami i to je, najčešće, praseće i jagnjeće pečenje.

Dekoracija sale i stolova za svadbu košta od 200 do 800 evra.

Ko želi da sve obavi na jedno mestu, izlazak matičara u salu košta 12 000 dinara.

Venčanje u crkvi plaća se na malo drugačiji način: cenovnik ne postoji ali se podrazumeva da će mladenci ili češće njihovi roditelji dati onoliko koliko procene da treba.

Nema svadbe bez muzike. Bend sa pevačicom ili pevačem, ili oboje, košta od 800 do 2 000 evra, a neka prosečna cena je 1 200 evra.
Angažovanje fotografa da izađe na teren i slika svadbeno slavlje košta 4 500 dinara po satu. U jednoj od poznatijih fotografskih radnji u Zrenjaninu, kažu da snimanje svadbe u trajanju od tri sata košta 15.000 dinara.

U Zrenjaninu je registrovano šest foto studija, odnosno radnji i ukupno je osam registrovanih fotografa. Ipak, na takozvanom slobodnom tržištu mnogi se bave snimanjem svadbi, pa je cena kod onih kojima je to tek unosan hobi, niža.

Za angažovanje snimatelja iz Beograda ili Novog Sada Zrenjaninci su spremni da plate od 500 do 600 evra, kažu u jednoj fotografskoj radnji.

Kilogram mladenačke torte, kako se danas zove materina pogača, košta 4.500 dinara. Nešto je jeftiniji kilogram torti koje ne moraju da budu nacifrane kao ona glavna.

Venčanice se poslednjih godina više iznajmljuju nego kupuju. Shvatile su mlade da će venčanicu obući jednom u životu i da je racionalnije iznajmiti je. Cena venčanice i prateće opreme koju čine veo, torbica, pojas, ukras za kosu koštaju od 500 evra pa naviše. Mladinoj opremi valja dodati i cipele.

Svečana frizura mladu će koštati od 2 500 dinara pa naviše, tu je profesionalna šminka, oko 30 evra, plus uređenje noktiju. Poslednjih godina postalo je moderno napraviti probnu frizuru, pa probnu šminku, te ukupnoj cifri valja dodati i taj trošak.
Mladoženji treba odelo, cipele, a za svatove se posebno doteruju i roditelji.

Ako mladenci požele malo i ekskluzive, mogu da se do gradske kuće ili sale za venčanje dovezu i fijakerom. To zadovoljstvo će ih u gradu koštati 100 evra.

Nekada su se svadbe najviše pravile u šatorima, danas su takve vrlo retke. Ipak, u nekim selima i dalje su šatori omiljeno mesto za velika svadbena veselja. E tad je potrebna i pokretna hladnjača u kojoj će se hladiti piće, meso i torte. Iznajmljivanje hladnjače za svadbe košta 100 evra.

Novi Sad: Samo za kolače do 500 evra

Venčanje u Novom Sadu može da košta od 5.000 do 15.000 evra u zavisnosti koliko mladenci žele da izgleda to izgleda luksuzno, jer je ovo slavlje zapravo “rupa bez dna”.

Zakupi restorana u gradu kreću se od 20 koliko je najjeftinija do 50 evra koliko je najluksuznija stolica. Ako se to pomnoži sa 150 gostiju, koji su neki prosek na venčanjima u Novom Sadu, dolazimo do računice od 3000 do 7500 evra za restoran.

Na kolače se još mora potrošiti do 500 evra, a kilogram mladenačke torte je oko 20 evra.

Za dekoraciju i ukrašavanje restorana, ali i automobila, treba izdvojiti od 500 do 1000 evra. Bidermajer se kupuje posebno i dođe ok 50 do 100 evra.

Ako želite da vam matičar dođe na mesto vaše proslave, za to treba da se izdvoji još 90 evra, a na fotografe još oko 300.

Muzika u Novom Sadu mora da se zakaže i mesecima pre. Košta od 1000 do 3000 evra u zavistosti koji bend želite da vas zabavlja i da li će doći trubači u ponoć ili će vam tamburaši svirati pratnju.

Iznajmljivanje venčanice je od 200 do 600 evra, dok mladoženje na odelo i cipele obično potroše od 300 do 500 evra. Mlada još na šminku i frizuru izdvoji od 100 do 200 evra.

Prosečna donja cena za obe burme je oko 300 evra, a gornje zapravo nema, možete potrošiti i više hiljada evra na taj komad nakita.

Venčanje u crkvi i okolnim manastirima po Fruškoj gori (ako se dobije blagoslov), obično izađe oko 100 evra.

U Novom Sadu sve je popularniji vatromet koji košta od 300 do 500 evra. Iznajmljivanje limuzije ili fijakera za one koji si to mogu priuštiti je od 200 do 500 evra.

Ko ne želi da se sa svakom ovom stavkom bori pojedinačno i sam, može da angažuje agencije, koje će to za njega da urade za nekih 300 evra pa naviše, u zavisnosti od broja gostiju.

„Posle korone imali smo jako puno venčanja, čekalo se na sale, nije bilo nigde mesta, pa na muziku, bilo je baš haotično. Srećom dosta stavki sa liste troškova mogu da se plate posle venčanja, kad mladenci otvore koverte, jer drugačije mnogi od njih ne bi mogli ni da organizuju ovako skupo slavlje. Po mojim procenama jedno 70 odsto mladenaca želi da minimalizuje troškove što više može, dok njih ispod 30 odsto na to uopšte ne gleda i organizuje slavlje po svojim željama“ rekla je Maja koja profesionalno organizuje venčanja.

Vranje: Za orkestar od 1.200 do 2.000 evra

Dvogodišnji prekid u organizovanju svadbenih i rođendanskih slavlja zbog pandemije korone dovela je do toga da su svi termini u dvadesetak vranjskih restorana i specijalizovanih kafana za organizaciju porodičnih proslava popunjeni do kraja godine.

-Već sada se zakazuju termini za proleće naredne godine, jer nemamo ni jedan slobodan termin u ovoj godini, čak ni kada su u pitanju radni dani, najčešće sreda i petak – potvrđeno je novinaru Danasa u jednom od ovdašnjih restorana koji se bavi isključivo organizacijom većih porodičnih slavlja.

U matičnoj službi Grada Vranja u čijoj su nadležnosti i građanska venčanja rečeno nam je da večanje u zgradi opštine košta u dane vikenda 1.805 dinara, radnim danom 1.035, dok dolazak matičara u restoran gde se obavlja čin venčanja košta 8.525 dinara.

U Eparhiji vranjskoj novinaru Danasa rečeno je da crkveno venčanje na teritoriji eparhije košta 11.000 dinara, od čega mladenci plaćaju 5.000, a kum i stari svat po tri hiljade dinara. Oni navode da se ne praktikuju venčanja u manastirima, a da u slučaju da postoji takva izričita želja pored 11.000 dinara, plaća se i manastirska taksa od tri do 4.000 dinara, kao i putni troškovi sveštenika koji obavlja čin venčanja.

Kada su u pitanju cene ugostiteljskih usluga u zavisnosti od menija (tri ili četiri parčeta mesa), ordevera i vrste pića u neograničenim količinama, cene idu od 18 do 30 evra, ukoliko se odlučite za ekstra ponudi sa najskupljim žestokim pićima.

Svadbena torta se plaća po kilogramu. A opet u zavisnosti od vrste torte i materijala koji se za njeno spremanje koristi cena je ode 2.500 do tri hiljade dinara po kilogramu, a najmanja svadbena torta nije ispod dvadeset kilograma.

Različite su i cene muzike. Orkestar sa petoro članova, za osmočasovno svadbeno veselje naplaćuje cenu od 1.200 do 2.000 evra. Reč je o programskoj muzici koja podrazumeva da nema individualnih muzičkih želja tokom trajanja svadbenog veselja. Za one sa skromnijim budžetom muzika košta od 800 do hiljadu evra.

Koliko košta venčanje u gradovima širom Srbije: U jednom postoji čak i bezalkoholna varijanta svadbe 4
Foto: Pixabay/Goumbik

Majdanpek: Cena po gostu od 30 do 50 evra

Venčanje sa podrazumevanim veseljem je vrlo kompleksan, a po trenutnim cenama i skupo zadovoljstvo.

Par koji staje na „ludi kamen“ naravno i njihove porodice pre tog svečanog čina čeka podugačak spisak obaveza koji treba ispuniti kako bi taj, jedan od najlepših dana u životu, ostao u lepom sećanju.

A sve košta – sala, hrana, muzika, sam čin venčanja, burme, torte, pozivnice, pokloni za kumove, običaji, fotograf.

I to nije sve jer treba opremiti i ulepšati nevestu, pa su na spisku venčanica, veo i slični detalji, bidermajer, nakit, cipele, podvezica, haljina za presvlačenje, šminka, frizura, kozmetički tretmani, kao i mladoženju kome treba odelo, košulja, prsluk, kravata/šnala ili leptir mašna, cipele i drugo.

Pokušali smo da saznamo koliko će parove koji se odluče za svadbeno veselje i imaju 150 zvanica koštati ono najosnovnije: sala, hrana, čin venčanja, svadbene torte, muzika, fotograf.

U majdnapečkoj opštini nema puno sala u kojima može da se smesti 150 gostiju i u tom ograničenom izboru raspitivali smo se koliko košta svadba u dva hotela u Majdanpeku i Donjem Milanovcu.

U jednom je cena po gostu 30, a u drugom 50 evra, naravno bez uračunatog pića i muzike.

Objašnjavaju da naše klasične svadbe podrazumevaju praktično dva obroka i da njih mahom čini meso: klasično hladno predjelo, teleća ili juneća supa ili čorba, sarma, pa onda kad svadba odmakne na red dođe roštilj.

-Otprilike po gostu bude jedno 600-700 grama mesa, a vidite koje su cene mesa, pa treba platiti radnike, dažbine državi, naknadu SOKOJ-u za muziku i 50 evra po gostu je u ovom trenutku minimalna cena – rekli su nam u jednom hotelu.

Nije zanemarljiv ni trošak angažovanja muzike i kako kažu upućeni po muzičaru je to 200 evra plus bakšiš, a orkestar za svadbe obično ima pevača i pevačicu i bar još četiri pet muzičara, pa je lako sračunati iznos, obično to bude do 1.000 evra.

Tu je još i svadbena torta koja je obavezan detalj na svadbenim veseljima.

Kilogram torte na dva sprata, kao što se obično prave za venčanja, košta 1.400 dinara i kako nam je majstorica za izradu torti i kolača rekla za 35 do 40 gostiju torta je teška između 6,5 i 7 kg.

Kada se na to dodat dekoracija, koja se inače posebno plaća, mladenci, cvetići, srca i sve ostalo jedna torta košta stotinak evra i za 150 gostiju potrebne su najmanje četiri.

Iako svi imamo pametne telefone i „škljocamo“ sve redom, za svadbeno veselje treba angažovati i fotografa.

Uobičajena tarifa ovdašnjih fotografa je 250 evra za snimanje i montažu snimljenog materijala, a domaćine fotografija po komadu košta 80 dinara. Gosti, fotografije plaćaju više – 200 dinara po komadu.

Matičnoj službi nadležne opštinske uprave treba platiti taksu za venčanje. Ako se brak zaključuje u službenim prostorijama u radno vreme taksa je 350 dinara, ako je to van radnog vremena odnosno subotom i nedeljom nešto je skuplje – 600 dinara.

Izlazak matičara na teren, u restoran na primer ili neko drugo mesto koje su mladenci odabrali za „da“ košta 1.200 dinara.

Proverili smo i koliko košta crkveno venčanje, objasniše nam da je venčanje kao i krštenje i opelo molitoslovlje i da molitva suštinski nema cenu i da onaj ko ima obično čin venčanja plaća 100 evra, a onaj ko nema ne plaća.

Kragujevac: Venčanje u hotelu 10.000 a u manastiru 17.000 dinara

Kragujevački parovi koji se odluče da bračnu zajednicu sklope u zgradi opštine za to treba da izdvoje svega 1.000 dinara, što je republička taksa, i 450 dinara za taksu za izvod iz Matične knjige venčanih.

Oni, koji sa druge strane žele da ih matičar venča u nekoj od kragujevačkih hotela i restorana za to moraju da izdvoje 10.000 dinara.

U matičnoj službi kažu da u poslednje vreme ima sve više parova koji se venčavaju samo sa svedocima i to radnim danima, kada su venčanja besplatna. U tom slučaju oni moraju da plate samo taksu za izvod iz Matične knjige venčanih.

Za razliku od Gradske uprave koja je sa nama podelila cenovnik venčanja, Šumadijska eparhija to nije želela da uradi, pa smo do cena u manastirima i crkvama ove eparhije morali da dođemo zaobilaznim putem, preko novopečenih mladenaca.

Saznali smo da venčanje u crkvi košta 12.000 dinara, ali među mladencima postoji nesporazum da li je to znanična cena, pošto se dešavalo da sveštenih venčanje naplati 10.000, a 2.000 plati kum, jer se “tako valja”.

U svakom slučaju iznos koji mladenci plaćaju je 12.000 samo je pitanje da li ga u celosti plaćaju oni ili deo troškova snose i svedoci.

Što se tiče manastira venčanja su još skuplja i iznose 17.000 dinara. Po rečima mladenaca 5.000 ide manastiru, 7.000 uzima sveštenik, a po 2.500 dinara plaćaju kumovi.

Organizacija venčanja u kragujevačkim restoranima je, kažu ugostitelji, poskupela zbog pandemije. Naime, tokom dve godine korona virusa sale za prosleove su bile prazne, a sada su svi vikendi, pa čak i neki radni dani (četvrtak) rezervisani unapred mesecima.

Cene menija su različite, a sve zavisi od toga kakvu hranu mladenci izaberu. Na primer, u jednom objektu je cena po gostu 24 evra, ukoliko pečenje obezbeđuje par koji se venčava, a 27 ukoliko sve organizuje restoran.

Cene u nekim lokalima idu i do 30 evra u zavisnosti od želja mladenaca.

Najjeftiniji bend koji može da se angažuje košta oko 600 evra, ali se uglavnom radi o pevaču, pevačici i klavijatursti, pa se za njih odlučuju parovi koji prave intimna venčanja. Bendovi za veće svadbe naplaćuju od 1.500 evra, a cene idu i do 3.000. Treba naglasiti da se veliki broj Kragujevčana odlučuje da bendove angažuje iz drugih gradova, najčešće iz Beograda i Novog sada.

Cena svadbene torte ide od 1.400 do 1.800 dinar po kilogramu, pa mladenci mogu da biraju ukus, izgled i spratnost, ali sve povećava cenu.

Zanimljivo je da je reporterka Danasa tokom potrage za cenama različitih usluga zatekla zatvoreno nekoliko butika u kojima se prodaju venčanice. Jedan od razloga za to je što se i one kupuju najčešće u Beogradu. Za njihovo iznajmljivanje cene se kreću od 500 do 1.500 evra.

Subotica: Za svadbu do 150 gostiju 15.000 evra

Za crkveno venčanje u Subotici mladenci plaćaju oko 1.500 dinara, a takođe treba da donesu dve sveće, platno kojim se vezuju ruke, vino i čašu.

Kada je u pitanju opštinsko venčanje, mladenci mogu da iznajme Žutu salu u Gradskoj kući potpuno besplatno, dok iznajmljivanje Velike većnice košta 5.301 dinar, a ukoliko žele i muzičku pratnju, to je još 1.032 dinara. Izlazak matičara na teren je skuplji i košta 19.064 dinara.

Troškovi organizacije svadbe zavise od mnoštva faktora, ali je svakako presudan broj gostiju, jer on odlučuje mesto održavanja svadbe, što je ujedno i najskuplja stavka na računu.

U Subotici postoje sale za svadbe koje naplaćuju od 20 do 25 evra po gostu. Nešto skuplji su salaši i vile, gde “stolica” košta 60 evra, dok su najskuplje vinarije, gde cena ide i do 140 evra po gostu.

Sledeća velika stavka je muzika, čija cena zavisi od želja mladenaca. Ukoliko vole tamburaše, ansambl mogu da angažuju već od 500 evra, dok su bendovi skuplji i u proseku koštaju od 2.000 do 2.500 evra.

Cena svadbene torte zavisi od dekoracije i broja gostiju jer se pravi po parčadima, pa je za tortu od 170 parčadi sa svedenim ukrasima potrebno izdvojiti oko 360 evra, dok oni koji vole raskošnije ukrase plaćaju i više.

Jedna od većih stavki na spisku je i angažovanje fotografa i snimatelja, koje mladence može da košta od 400 do 1.000 evra, a u cenu su uključene digitalne fotografije, izrađene fotografije i snimak venčanja sa kratkim promo videom.

Međutim, ono oko čega su mladenci saglasni, jeste da mnoštvo novca odlazi na propratne stavke, među kojima je najveća dekoracija.

Tako pravi i lažni bidermajer, kićenje mladenačkog automobila, sale i stolova, iznajmljivanje paravana za fotografisanje, te specijalnih efekata za prvi ples može da košta od 500 do čak 3.000 evra.

Primera radi, samo iznajmljivanje papirne kutije za odlaganje koverti košta 20 evra, a drvene 40 evra, dok za jednu pozivnicu za goste sa kovertom mladenci treba da izdvoje od 40 do 240 dinara.

Ako se tome dodaju još odelo, cipele i frizura za mladoženju, venčanica, cipele, frizura i šminka za mladu, te venčane burne, mladenci u Subotici za svadbu do 150 gostiju treba da izdvoje oko 15.000 evra.

Koliko košta venčanje u gradovima širom Srbije: U jednom postoji čak i bezalkoholna varijanta svadbe 5
Foto: Pixabay/StockSnap

Niš: Venčanje u crkvi 14.000 dinara

U Nišu veliki broj hotela i restorana nudi organizaciju svadbenih veselja, a cena se kreće od 15 do 50 evra.

„Nedavno smo oženili sina, gledali smo ponude restorana i hotela. Naravno, cena zavisi od menija, kao i od uređenja sale. Platili smo 25 evra po osobi, jer smo želeli da zvanice budu pristojno poslužene. Ipak, nas je samo restoran koštao skoro 1.500 evra“, priča Nišlijka Ksenija Ilić.

S druge strane, nastavlja ona, gotovo je nemoguće pronaći slobodan termin u nekom od popularnih restorana jer su bukirani i po godinu dana ranije.

Danas je pokušao od nadležnih u Gradskoj upravi u Nišu da dobije podatke o cenama građanskog venčanja – u običnoj sali, svečanoj sali i restoranima ali nam iz Uprave za građanska stanja i opšte poslove nisu dostavili podatke.

Rukovodiocu Sektora za radne opšte poslove Vesni Nešić dostavili smo pisani zahtev, ali nam nije stigao odgovor.

„Nisam sigurna koliko su moja ćerka i zet tačno platili matičaru da ih venča u restoranu, ali mislim da je bilo nešto manje od 12.000 dinara“, kaže Tatjana Milošević.

Inače, u Nišu matičari ne mogu da venčaju parove na javnom prostoru, kao što su parkovi, trgovi, šetališta, bez specijalne dozvole. Jedina mogućnost da matičar dođe na teren je u neki restoran ili hotelsku salu, gde je moguće postaviti zastavu države Srbije.

Cena venčanja u nekoj od pravoslavnih crkava u Nišu košta 14.000 dinara.

Šabac: Za svadbenu tortu oko 300 evra

Venčanja se u Šapcu zakazuju u Gradskoj upravi, ali se ceremonija obavlja nedaleko, u sali zgrade Kulturnog centra.

Za venčanja u ovom prostoru, kao i u prostorijama Mesnih kancelarija, plaća se taksa u iznosu od 330 dinara.

U ugostiteljskim i drugim objekima, za izlazak matičara na teren, naplaćuje se taksa od 8.030 dinara, ukoliko je venčanje do 16,30 časova.

Nakon ovog vremenskog perioda, cena dolaska matičara je 10.830 dinara.

Građanima koji zbog svog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti da se venčaju van svog doma, obezbeđujen je bespaltan dolazak matičara.

Za venčanje u crkvi, kako nam je rečeno, potrebno je izdvojiti oko 12.000 dinara, koliko će zajedno platiti mladenci i kumovi uz prateće takse.

Iako, kako saznajemo, zvaničan cenovnik postoji, venčanje u crkvi će koštati onoliko koliko se dogovorite sa svojim sveštenikom, a to bi moglo biti i manje od navedenog iznosa.

Za one koji sudbonosno DA žele da izgovore u ambijentu manastira Kaona nadomk Šapca, dolazak i venčanje platiće 5.000 dinara, plus taksa za svešenika.

Ako mladenci imaju oko 150 gostiju, za svadbu bi trebalo da obezbede oko 6.500 evra.

Stolica u rastoranima i salama za proslave, naplaćuje se od 15 do 40 evra u zavisnosti od veličine i atraktivnosti mesta.

Za svadbenu tortu potrebno je izdovojiti oko 300 evra, a za orkestar, odnosno muziku, oko 1.500 evra po danu.

Ostali troškovi, izaći će u proseku oko 1.500 evra.

Užice: Za svadbu sa oko 400 zvanica oko 15.000 evra

U zavisnosti od dubine džepa i prohteva, različite su i cene svadbenih veselja u Užicu, a mladenci mogu i da zarade, jer se darivaju novcem.

Za oko 150 zvanica, u restoranima i prostorima za svadbena i druga slavlja, za hranu i piće treba izdvojti od nekoliko hiljada evra do mnogo većeg iznosa.

Ako se dodaju i drugi troškovi, poput venčanice mlade i odela mladoženje, njihove obuće, cveća, dekoracije prostora, muzike, fotografisanja, mladenačke torte, trubača, naknada za crkveno i građansko venčanje i drugog, cifra se značajno uvećava.

U jednom od popularnih užičkih restorana, osnovni meni, uz poslugu i iznajmjivanje sale, košta 20, a vikendima 24 evra po osobi.

Osnovni meni, kako objašnjavaju u tom restoranu, podrazumeva klasično predjelo, sezonsku salatu, teleću čorbu, jagnjeće i praseće pečenje.

U to su uračnata žestoka alkoholna pića, sokovi, polulitarsko pivo i litarska vina, a ako se zahteva kvalitetnije pivo i vino cena se uvećava za pola evra, odnosno za jedan evro.

U drugom, takođe popularnom prostoru za slavlja, nedaleko od grada, to isto košta od 25 evra i više, u zavisnosti od izbora hrane i pića.

„To je cena za narednih mesec dana, u zavisnosti od toga kada će biti nova poskupljenja namirnica. Pre šest-sedam meseci, sve je poskupelo i stanje na tržištu je katastrofalno“, kažu za Danas u tom restoranu, kapaciteta od 280 do 1.300 osoba.

„Naš objekt je, u udarnim treminima, a to su vikendi, u narednoj godini popunjen sa 30 odsto“, dodaju u tom restoranu.

Osim uobičajenih torti, čija cena je oko 2.000 dinara, potrebna je i maldenačka torta. Za 150 gostiju to će koštati od 24.000 do 28.000 dinara, uz dodatne troškove njene dekoracije.

Za orkestar treba izdvojiti od 800 do 2.000 evra, pa čak i više.

„Cena zavisi od broja, kvaliteta i popularnosti muzičara. Može da se nađe orkestar za 800 evra, ali to je retkost“, kaže muzičar sa dugogodišnjim iskustvom.

Angažovanje fotogafa i video-snimatelja košta od 250 do 300 evra. Mladenci dobijaju fotografije i video-snimke na fleš memoriji, a fotografija goste košta 200 dinara.

„Mladenci se sve češće odlučuju za to da plate fotografa i simatelja oko 700 evra i onda oni sami gostima besplatno dele fotografije, putem mejlova ili društvenih mreža“, objašnjava za Danas užički fotograf.

Za venčanje u crkvi naknada je 6.000, a za građansko venčanje 1.000 dinara. Ukoliko matičar dolazi na slavlje, ta usluga je 10.000 dinara i, kako kažu u matičnoj službi, sve češće se traži.

Uz to treba kupiti burme, čije cene se kreću od 30.000 do 100.000 dinara, platiti cvetnu dekoraciju nekoliko desetina hiljada dinara, balone i efekte za pvi ples mladenaca, što košta i do 300 evra, pa i nastup trubača u istom iznosu.

„Naša svadba, sa oko 400 zvanica, koštala je oko 15.000 evra, ali kako svi donose novac, umesto poklona, ne samo da smo pokrili troškove, nego nam je ostalo novca. Da smo venčanje i svadbu organizovali u Beogradu, gde osnovni meni sa pićem košta 50 evra po osobi i sve ostalo je skuplje nego u Užicu, to bu nas koštalo mnogo više i ne bi nam ostalo toliko novca“, kaže Užičanka, koja se nedavno venčala u Užicu, a koja sa suprugom živi i radi u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari