Krompir bije glas da je kaloričan i da goji, što nije pravedno, objašnjava bečki profesor Hademar Bankhofer. Na primer, jedan kuvani krompir srednje veličine ima samo 160 kilo-kalorija, a ono najvažnije je da on ne sadrži masti niti holesterol. Krompir postaje kalorijska bomba tek kasnijom obradom, na primer kao prženi krompir, restovani krompir, pire-krompir ili pomfrit.

Najzdravije je krompir peći u pećnici i konzumirati ga sa nemasnim jogurtom ili kvark sirom (nemasni sir). Takođe je široko rasprostranjeno mišljenje da krompir snabdeva ugljenim hidratima, ali ne samo to, on je takođe bogat kalijumom, koji je dobar za probavu, srce i nerve. Tokom hladnog godišnjeg doba krompir je važan snabdevačvitaminom C, protiv gripa i stresa. On takođe sadrži gvožđe i proteine. Sadržaj belančevina u jednom krompiru odgovara sadržaju u pola šolje mleka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari