Krpelji su prenosioci ovih 7 bolesti koje moraju da se leče 1Fotografija: Robert Bye on Unsplash

Sa dolaskom lepšeg vremena, više vremena provodimo u prirodi, gde ponekad vrebaju opasnosti. Jedan od primera su krpelji, koje gotovo da ne vidimo golim okom, a mogu da izazovu zdravstvene tegobe, koje ćemo vam predstaviti u nastavku.

1. Lajmska bolest ili borelioza

Lajmska bolest uzrokovana je bakterijom iz roda Borrelia, a glavni prenosioci bolesti su jelenski krpelji. Do zaraze dolazi ugrizom krpelja prilikom boravka u prirodi u proleće i leto. Pojava crvenila prvi je pokazatelj ovog nemilog scenarija. Obično je reč o osipu koji je iznutra svetao, a pri rubovima tamniji. Bakterija Borrelia se širi u ostala tkiva putem limfe ili krvi, pa može uticati na rad mišića, srca i nervnog sistema. Zbog toga je bitno što ranije započeti sa primenom antibiotika. Nelečena borelioza može da dovede do velikih oštećenja, trajne invalidnosti pa čak i psihičkih problema.

2. Krpeljni meningoencefalitis

Prenose ga krpelji zaraženi virusom iz roda Flavivirus, koji se nalazi u njihovoj pljuvački. Postoje 3 podvrste virusa, a u našim krajevima reč je o zapadnoevropskom tipu krpeljnog meningoencefalitisa, koji na sreću ima blaži oblik. Većina osoba koje preko krpelja unesu ovaj virus ne oboli od ove bolesti, ali oni koji se zaraze će nakon dve nedelje inkubacije početi da osećaju neke simptome bolesti. Simptomi uključuju glavobolju, visoku temperaturu i bolove u mišićima, da bi zatim došlo do razdoblja mirovanja, koje kod nekih može da potraje i do 10 dana. Tada nastupa opasnija faza bolesti, jer virus uzrokuje upalu mozga ili moždane ovojnice, a u nekim slučajevima i kičmene moždine. Ova faza može da ima i smrtni ishod jer postoji mogućnost da dođe do potpune paralize organa, a samim time i sistema za disanje.

3. Mediteranska pegava groznica

Krpelji jednu vrstu bolesti donose i u zemlje južne Evrope, Afriku i Aziju, a njen naziv je MPG ili Mediteranska pegava groznica. Ovu bolest prenosi smeđi pseći krpelj, a uzrokuje je mikroorganizam pod nazivom Rickettsia conorii. Nakon ugriza krpelja koji je zaražen prolazi 5 do 7 dana, kada se pojavljuju prvi simptomi bolesti. To su temperatura, glavobolja, mučnina, malaksalost i bolovi u mišićima. Nakon nekog vremena pojavljuje se crveni osip po čitavom telu, uključujući lice, dlanove i tabane. On se zadržava jako dugo, do 3 nedelje, a nakon toga koža počinje da se ljušti. Kod nekih pacijenta mesto ugriza je jako vidljivo, a čini ga crno središte okruženo crvenim prstenom. Kod pojave bolesti potrebno je odmah započeti lečenje antibioticima, idealno u roku od 48 sati od pojave simptoma. Bez leka osoba će razviti tešku kliničku sliku, a može doći i do smrtnog ishoda.

4. Anaplazmoza

Bolest se pojavljuje širom sveta, a vrlo često i u kombinaciji s nekom drugom zaraznom bolesti koju prenose krpelji. Oni istovremeno mogu da prenose i do sedam zaraznih patogena. Bakterija Anaplasma ulazi u krvotok te prodire u zrnca i tako se širi po čitavom telu i uzrokuje upale, dok se istovremeno intenzivno razmnožava. Time se oslabljuje imunitet pa telo počnu da napadaju i neke druge bolesti poput gljivica i slično. Simptomi su svakojaki, od slabijih do jakih. Slabiji uključuju povišenu temperaturu, groznicu, slabost, gubitak apetita, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima i slično. Teži simptomi uključuju simptome neurološkog porekla, povraćanje, probleme s disanjem, snižavanje pritiska i nelagodu u jetri. Vrlo teški simptomi mogu da dovedu do neurološkog propadanja koga prate srčane smetnje, poremećaji svesti, unutrašnje krvarenje i slično. Ova bolest koju prenose krpelji takođe se leči  antibioticima, pre svega doksiciklinom.

5. Tularemija

Tularemija je još jedna bolest koju mogu da prenesu krpelji, iako znatno ređe. Primarni prenosioci su zečevi zbog čega se ova bolest naziva i zečjom groznicom. Uzrokuje je bakterija Francisella tularensis, a simptomi tularemije su jako slični simptomima tifusa – lezije na rukama i prstima koje su sklone oticanju, promene u sluznici, povećanje limfnih čvorova pa i upala pluća.

6. Krimsko – kongoanska groznica

Jedna od najtežih bolesti koju prenose krpelji. Simptomi ove bolesti uzrokovane virusom iz roda Nairovirusa započinju nakon razdoblja inkubacije koji u proseku traje od 5-7 dana. Početni simptomi su izuzetno visoka temperatura praćena drhtavicom, glavoboljom i bolovima. Nakon toga kreću još ozbiljniji simptomi vezani za krvotok, a to su krvarenje iz nosa, pojava krvi u stolici i mokraći, obilno krvarenje iz maternice, te nizak pritisak i ubrzan rad srca. Što se tiče promena na koži pojavljuju se petehije ili tačkasto krvarenje po stomaku i leđima. Terapija ove teške bolesti je simptomatska, a antibiotik nema dejstvo. Smrtnost zaraženih je vrlo visoka i iznosi do 40%.

7. Babezioza

Ovu zaraznu bolest sličnu malariji uzrokuju paraziti iz roda Babesia. Prvi ikad opisan slučaj zaraze kod čoveka dogodio se upravo u Hrvatskoj, kad je oboleo pastir kojem je uklonjena slezena. Krpelji kao prenosioci ovog parazita u ljudsko telo ga unose ugrizom nakon čega parazit ulazi u eritrocite i počne naglo da se razmnožava. Većina bolesnika se oseća dobro, a neki mogu da razviju simptome poput visoke temperature, glavobolje i želudačne probleme. Babezioza nije jako ozbiljna kod osoba koje imaju dobar imunitet, ali može da ima kobne posledice kod osoba kod kojih to nije slučaj, kod osoba kojima je odstranjena slezina i kod starijih.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari