Langoš (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Još malo hladnih dana do proleća možemo iskoristiti da probamo mađarski langoš koji je itekako kaloričan, ali u isto vreme ukusan.

Mada se ova vrsta testa tačnije priprema radi na sličan način u Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Nemačkoj, kada se pomene langoš asocijacija je upravo Mađarska. Ovo je hrana koja se prodaje na ulici pošto je sva lepota obroka u svežoj pripremi i mirisima koji će vas sigurno privući kada prođete pored takvog mesta.

Langoši su prženi komadi dizanog testa, koji se podignu poput jastuka, gde završnu aromu daje pavlaka sa belim lukom premazana nakon pečenja lanoša. Naravno da ima još puno dodataka kao što je sir, šunka, slaninica. Pored toga, mogu biti dobri u slatkoj verziji.

Šta nam je sve potrebno:

Za testo

  • 450g brašna
  • 2 kašičice suvog kvasca 
  • 2 komada jaja
  • 150ml mleka
  • 100ml jogurta
  • kašičica soli 
  • pola kašičice šećera
  • 50ml ulja
Langoš (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

I još

  • 125ml pavlake
  • 4 čena belog luka

Način pripreme:

  1. Sve navedene sastojke za testo pomešati, kada sve sjedinimo, prekriti prijanjajućom folijom i ostaviti testo da naraste oko 40 minuta. Nakon toga testo izvaditi na radnu površinu posutu brašnom, premesiti nekoliko puta, formirati valjak koji sečemo na manje komade, još jednom te manje komade premesiti  i ostaviti testo 10-15minuta da odstoji. Od dobijenog testa ručno razvući langoše u oblik diska, debljine oko 1cm.
  2. U tiganj staviti ulje, dobro zagrejati, peći langoše sa jedne i druge strane dok ne dobiju zlatnu boju (1-2minuta). Dobro zagrejano ulje će pomoći da prilikom spuštanja langoša lepo narastu. Odlagati na papirni ubrus.
  3. Svaki langoš premazati pavlakom i naseckanim belim lukom, ko voli može od gore poređati komadiće slanine, feta sir, peršun.
  4. Napomena: ako vam testo bude retko slobodno dodati još malo brašna.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari