
Gotovo da nema osobe koja je posetila Novi Pazar, a da nije čula za čuvene matije. Ovo jelo koje se već decenijama pravi u Novom Pazaru, proglašeno je za najbolje u Srbiji.
Mantije su jelo koje se pravi od pšeničnog brašna, mlevenog mesa ili sira, tako što se meso ili sir uviju u male kvadrate od testa.
U Srbiji se mantije uvijaju u kvadrate od testa, dok se u Bosni i Hercegovini uvijaju kao kora, koja se posle seče na parčiće, a nadev se pravi od mesa proprženog na luku ili od sira.
Pazarske mantije se tradicionalni specijalitet čije spremanje zahteva puno truda i vremena.
Karakteristika ovog načina spremanja je pravljenje kora od kojih se režu „kockice“ u koje se stavlja mleveno meso koje je, pre toga, pomešano sa crnim lukom, uz dodatak soli i bibera. Tako se prave boščice (male lepinjice) i zbog njih se ovaj specijalitet još naziva i mantije na boščicu.
Ime su dobile po odori pravoslavnih sveštenika — mantiji, piše Wikipedia.
Od davnina, porodica mladoženje koja nakon svadbe odlazi u tazbinu, služena je prvo mantijama uz kiselo mleko, a nakon toga sledila su slatka jela. Takođe, pre nego što se devojka uda, morala je da zna da sprema mantije, a posebna umetnost je bila da one budu što manje.
Mantije se obično nose kao užina tokom putovanja, a u mesecu posta, ramazanu, one su glavno jelo na sehur, jutarnjoj, trpezi, jer se nakon mantija oseća sitost ceo dan.
U današnje vreme mantije se obično jedu „pomlečene“, odnosno polivaju se jogurtom ili kiselim mlekom, ali u orginalnom receptu to ne postoji.
U Turskoj, takođe, postoji slična verzija ovog specijaliteta pod imenom manti. One više liče na bosanske klepe, a dosta su sitnije od tradicionalnih novopazarskih mantija i jedu se kašikom.
Pazarske mantije, odnosno tradicionalni način pripreme ovog jela u Novom Pazaru, uvrštene su 2012. godine na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
Mantije recept:
Sastojci
Testo:
600 g brašna
so (po potrebi)
mlaka voda (po potrebi)
250 g margarina
5 kašike ulja (za premazivanje)
Fil:
500 g junećeg mlevenog mesa
2 srednje glavice crnog luka
so (po ukusu)
biber (po ukusu)
Preliv:
1 dl jogurta
3-4 češnjaka istisnutog belog luka
Priprema:
Brašno sipati u vanglu, posoliti i uz postepeno dodavanje mlake vode, zamesiti glatko testo. Podeliti ga na 9 jufkica.
Rastopiti margarin i ulje i premazati jufkice. Ostviti ih najmanje 30 minuta da odstoje.
U međuvremenu napraviti fil: Rukama umesiti meso i iseckan luk (kao za pljeskavice), dodati so i biber.
Jufkice tanjiti rukama, na namašćenoj površini i slagati jednu preko druge. Razviti ih sve zajedno u jednu veliku koru, iseći na kvadrate, na svaki naneti po malo fila i pakovati kockice spajajući suprotne ivice kvadrata. Ređati u namašćenu tepsiju jednu do druge.
Peći na 200 stepeni dok ne porumene, a potom smanjiti na 180, da bi korica bila hrckava.
Pred kraj pečenja preliti sa jogurtom, u kome je odstojao beli luk i vratiti još 10 minuta u rernu.
Ako neko ne voli ne mora da preliva jogurt, već uz mantije poslužiti kao preliv.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.