uskršnji ručakFoto: Shutterstock/JeniFoto

Uskrs je vreme kada se okupljamo s porodicom, slavimo novi početak i, naravno, uživamo u bogatoj trpezi. Ako želite da ovogodišnji uskršnji ručak bude pravi praznik za sva čula, u nastavku pogledajte naš kompletan jelovnik koji spaja tradiciju i kreativnost – od predjela koje mami mirisom, preko sočnog glavnog jela, do nežnog deserta koji se topi u ustima…

Stoga, ukoliko vam fali inspiracije po pitanju jela za uskršnji ručak, recepti koji slede vam u tome mogu pomoći. Evo celog menija:

Predlog menija za uskršnji ručak

PREDJELO

Rolovana šunka u testu sa sirom i spanaćem

Uskršnji ručak: Donosimo recepte za ukusna i maštovita jela koja će oduševiti sve za stolom 1
Slasno punjeno pecivo – sjajna uvertira u bogat uskršnji ručak; foto: Shutterstock/Natallia Harahliad

Sastojci:

  • 500 g lisnatog testa
  • 200 g šunke
  • 150 g krem sira
  • 100 g kuvanog, oceđenog i iseckanog spanaća
  • 1 jaje

Priprema:

  1. Razvucite lisnato testo (ili kupite ono koje je već rasklagijano), pa bogato namažite krem sirom, rasporedite šunku i spanać.
  2. Uvijte kao rolat, pa premažite jajetom za lepu boju.
  3. Pecite na 200°C oko 20–25 minuta dok ne porumeni.
  4. Ostavite da se malo ohladi, pa secite na kriške i poslužite uz kuvana jaja i neku kremastu salatu, po želji.

GLAVNO JELO

Aromatična jagnjetina sa krompirom i belim lukom 

Uskršnji ručak: Donosimo recepte za ukusna i maštovita jela koja će oduševiti sve za stolom 2
Pečena jagnjetina sa krompirom – savršen izbor za uskršnji ručak; foto: Shutterstock/margouillat photo

Sastojci:

Priprema:

  1. Meso dobro začinite solju, biberom, ruzmarinom, maslinovim uljem (možete dodati i malo limunovog soka), pa utrljajte izgnječen ili ispasiran beli luk i ostavite da odstoji u frižideru minimum 2 sata, a najbolje preko noći.
  2. U podmazan pleh složite meso, krompir i luk, prelijte uljem i dodajte ruzmarin.
  3. Pokrijte folijom i pecite na 180°C oko 2 sata, zatim otkrijte i pecite još 30 minuta, da se fino zapeče.
  4. Poslužite toplo uz puno sveže salate po izboru.

DESERT

Osvežavajuća torta sa limunom i malinama 

Uskršnji ručak: Donosimo recepte za ukusna i maštovita jela koja će oduševiti sve za stolom 3
Lagana i osvežavajuća voćna torta – kao stvorena za uskršnji ručak; foto: Shutterstock/Oksana Mizina

Sastojci:

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 120 g šećera
  • 120 g brašna
  • Prašak za pecivo

Za fil:

  • 250 g maskarponea
  • 200 ml slatke pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu
  • Sok i korica limuna
  • 200 g malina

Priprema:

  1. Umutite jaja i šećer, dodajte brašno i prašak za pecivo, pa pecite koru u dubljem kalupu prečnika 24-26cm  na 180°C oko 20 minuta.
  2. U međuvremenu umutite maskarpone, slatku pavlaku i šećer u prahu, pa dodajte limunov sok i koricu. Lagano sve pomešajte, pa odvojite jednu trećinu fila za premazivanje torte (ako više volite šlag, onda ovaj korak možete da preskočite).
  3. U ostatak fila nežno umešajte maline.
  4. Koru presecite horizontalno na dva ili čak tri dela (ako volite što tanje kore), pa filujte tortu.
  5. Premažite je odvojenim filom, ili šlagom, dekorišite tortu malinama, kriškama limuna i listićima nane, pa dobro ohladite pre služenja.
  6. Secite po želji i poslužite. Srećan Uskrs i prijatno!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari