
Uskrs je vreme kada se okupljamo s porodicom, slavimo novi početak i, naravno, uživamo u bogatoj trpezi. Ako želite da ovogodišnji uskršnji ručak bude pravi praznik za sva čula, u nastavku pogledajte naš kompletan jelovnik koji spaja tradiciju i kreativnost – od predjela koje mami mirisom, preko sočnog glavnog jela, do nežnog deserta koji se topi u ustima…
Stoga, ukoliko vam fali inspiracije po pitanju jela za uskršnji ručak, recepti koji slede vam u tome mogu pomoći. Evo celog menija:
Predlog menija za uskršnji ručak
PREDJELO
Rolovana šunka u testu sa sirom i spanaćem

Sastojci:
- 500 g lisnatog testa
- 200 g šunke
- 150 g krem sira
- 100 g kuvanog, oceđenog i iseckanog spanaća
- 1 jaje
Priprema:
- Razvucite lisnato testo (ili kupite ono koje je već rasklagijano), pa bogato namažite krem sirom, rasporedite šunku i spanać.
- Uvijte kao rolat, pa premažite jajetom za lepu boju.
- Pecite na 200°C oko 20–25 minuta dok ne porumeni.
- Ostavite da se malo ohladi, pa secite na kriške i poslužite uz kuvana jaja i neku kremastu salatu, po želji.
GLAVNO JELO
Aromatična jagnjetina sa krompirom i belim lukom

Sastojci:
- 1,5–2 kg jagnjeće plećke ili buta
- 1 kg krompira
- 1 glavica belog luka
- 1 crni luk
- Ruzmarin
- Maslinovo ulje
- So, biber
Priprema:
- Meso dobro začinite solju, biberom, ruzmarinom, maslinovim uljem (možete dodati i malo limunovog soka), pa utrljajte izgnječen ili ispasiran beli luk i ostavite da odstoji u frižideru minimum 2 sata, a najbolje preko noći.
- U podmazan pleh složite meso, krompir i luk, prelijte uljem i dodajte ruzmarin.
- Pokrijte folijom i pecite na 180°C oko 2 sata, zatim otkrijte i pecite još 30 minuta, da se fino zapeče.
- Poslužite toplo uz puno sveže salate po izboru.
DESERT
Osvežavajuća torta sa limunom i malinama

Sastojci:
Za koru:
- 4 jajeta
- 120 g šećera
- 120 g brašna
- Prašak za pecivo
Za fil:
- 250 g maskarponea
- 200 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
- Sok i korica limuna
- 200 g malina
Priprema:
- Umutite jaja i šećer, dodajte brašno i prašak za pecivo, pa pecite koru u dubljem kalupu prečnika 24-26cm na 180°C oko 20 minuta.
- U međuvremenu umutite maskarpone, slatku pavlaku i šećer u prahu, pa dodajte limunov sok i koricu. Lagano sve pomešajte, pa odvojite jednu trećinu fila za premazivanje torte (ako više volite šlag, onda ovaj korak možete da preskočite).
- U ostatak fila nežno umešajte maline.
- Koru presecite horizontalno na dva ili čak tri dela (ako volite što tanje kore), pa filujte tortu.
- Premažite je odvojenim filom, ili šlagom, dekorišite tortu malinama, kriškama limuna i listićima nane, pa dobro ohladite pre služenja.
- Secite po želji i poslužite. Srećan Uskrs i prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.