I pored toga, za vreme Drugog svetskog rata, princ, koji je zadržao najveću moć i vlast, naredio je da se sve umetničke vrednosti sa dvora prenesu i sakriju delimično u unutrašnjost zemlje, a većim delom odnesu u London.

Međutim, posedi, kao što je sadašnja Češka, su mu oduzeti, pa je princ bio primoran da prodaje Da Vinčijeve slike koje su svesrdno kupuili Amerikanci za i postavili ih u svoje muzeje…

Lihtenštajn je višestranačka parlamentarna monarhija. Ima Ustav usvojen 1921. godine.

Danas je na dvoru princ, Hans Adam Drugi. Oženjen je princezom Sofijom i imaju tri sina i jednu kćer. Najstariji sin je nedavno preuzeo deo vlasti od oca i predstavlja zemlju na međunarodnoj sceni ( mada je Švajcarska većim delom preuzela odgovornost u spoljašnjim poslovima kao i u vojnoj obavezi).

Lihtenštajn ima svoj parlament – Lanta – sa 25 poslanika.

Princ može uložiti veto na zakone koje parlament izglasa, proglasiti referendum, predlagati zakone – pa čak i raspustiti parlament.

Prinčevska porodica i danas živi u rezidenciji „Šlos Vaduz“ u kojoj povremeno priređuje prijeme o kojima se priča, baš kao u bajkama…

Reka Rajna protiče kroz Lihtenštajn – po sredini ovog, neobičnog grada-države!

Svuda unaokolo su tako da sam imala utisak da je grad stešnjen u nevelikoj dolini. Kad smo se autobusom popeli na jedan od brežuljaka, zaključila sam da me je utisak prevario – i da se Lihtenštajn ‘snašao’ prostirući se po okolnim brdima i dolinama. Posetiocu na prvi pogled minijaturni grad-država deluje majušno, baš kao neka manja varoš – ali, kad sazna da ova poznata kneževina ima čak jedanaest opština, odmah promeni mišljenje.

Pet od jedanaest opština pripadaju Unterland (Nižoj zemlji) i nalaze se duž reke Rajne. Drugi deo kneževine pripada Oberland (Višoj) i nalaze se uglavnom na pitomijim obroncima Alpa.

Najviši vrh ove male kneževine je Grosšpic i visok je 2.599 metara.

Lihtenštajn je dugačak samo dvadeset četiri kilometra. Šesta je najmanja i nezavisna zemlja na svetu.

Glavni grad države Lihtenštajn, zove se Vaduc i ima 5.000 stanovnika. Uzan i dugačak, ima samo jednu glavnu ulicu koja je ujedno predstavlja i kružni put oko cele države.

Vaduc ima i svoju pešačku zonu; u njoj se nalaze dva kafea i jednom poslastičarnica (ispred nje je jedan sto sa pet stolica). Nedaleko od poslastičarnice je prostor na kojem su izložene skulpture najpoznatijih švajcarskih i nemačkih vajara koji žive u Lihtenštajnu. Najveću impresiju izazivaju skulpture konja koje dominiraju pešačkom erijom.

Ukoliko je neko raspoložen da ruča, preko puta pešačke zone, pored impozantne zgrade lihtenštanskog Muzeja – smešten je restorančić po imenu „Kafe“. U njemu služe evropska jela. Kao poseban kuriozitet ljubazno osoblje kafea će vas neizostavno ponuditi specijalitetom ‘kuće’ a to je – japanska hrana.