Mesto aktivnog odmora i otkrivanja 1

Raške duhovne svečanosti postale su član elitne Evropske asocijacije umetničkih festivala, potvrdio je za Danas Nikša Barlov, umetnički direktor ove manifestacije na predstavljanju Raške na beogradskom Sajmu turizma, koji je održan prošlog vikenda.

No, iako najpoznatije Raške duhovne svečanosti nisu jedino ono što Raška nudi gostima i meštanima, jer Turistička organizacija Raške i kulturni centar Gradac organizuju i druge kulturne manifestacije, koje imaju i edukativni značaj poput onih posvećenih neprevaziđenim ženama, kao što su „Dani Kraljice Jelene“ i „Dani Milunke Savić“.

Upravo stoga je i na sajmu napravljen miks, pa je glumica Vesna Stamenković izgovorila odlomak iz monodrame „Milunka“, a potom su muzičari Nenad Zlatanović i Petar Miladinović, poznatiji kao Pera DŽo, uz zvuke rokenrola nagovestili brojna iznenađenja koja očekuju posetioce 26. Raških duhovnih svečanosti, već tradicionalno avgusta ove godine.

Promotivni „miks“

Pametno osmišljena i dobro isplanirana predstavljanja Raščana na ovogodišnjem beogradskom Sajmu turizma dala su rezultate koji se ne ogledaju samo u porastu broja gostiju i noćenja, nego i u činjenici da se gosti koji se jednom odluče na put u ovaj deo Srbije uvek vraćaju.

– Turistička organizacija Raška je od svog osnivanja prisutna na Sajmu turizma. To je najvažnija manifestacija ovog tipa u celom regionu i za nas je veoma važno da na njemu učestvujemo, kaže za Danas Radenko Cvetić, direktor Turističke organizacije Raška. Nikako, kako naglašava, nije reč samo o broju prodatih aranžmana i popunjenih hotelskih kapaciteta već o nečemu važnijem.

– Promocije, pojavljivanja i predstavljanja pred klijentima su izuzetno značajni. Raška u Srbiji spada, kako se to kaže, u tih top pet destinacija, kako i zvanično ministarstvo turizma priznaje, a slobodno mogu reći da smo među prve dve ili tri destinacije. Beograd zauzima prvo mesto, a Kopaonik koji je deo opštine Raška je na drugom ili trećem mestu. Zato pojavljivanje na Sajmu turizma nama kao instituciji koja se bavi promocijom turizma mnogo znači. Mislim da to znači i potencijalnim gostima jer treba da nas vide na ovakvom mestu, objašnjava Cvetić.

Osim oficijelnih prilika za predstavljanje kakav je Sajam turizma, Raška se trudi da iskoristi i druge promotivne mogućnosti, pre svega putem elektronskih medija.

– Trudimo se da na pravi način promovišemo sve ono što opština Raška ima. Kopaonik jeste naša ključna destinacija, ali naša turistička ponuda nije samo Kopaonik. U poslednjih nekoliko godina sve veći akcenat stavljamo na druge veoma značajne sadržaje kao što je kulturno – istorijsko nasleđe ili manifestacioni turizam, ističe Cvetić.

Ime je znak i sudbina

Upravo leti se već četvrt veka održava najznačajnija kulturna manifestacija kraja Raške duhovne svečanosti, poznata po negovanju vrhunskih umetničkih kriterijuma. O samoj koncepciji festivala i onome što je do sada postignuto niko ne govori i piše bolje nego umetnički direktor RDS Nikša Barlov, koji je u autorskom tekstu pisao za naš list

– Postoji ona čuvena latinska poslovica nomen est omen – ime je znak, sudbina, karakter, duh… Taj dobri duh, koji Raška ponosno čuva, sudbinski je vezan za karaktere naših ljudi, a iz dobrote i duhovnosti rađaju se talenat, vrline i sposobnosti. Taj duh je premostio vreme od Vizantije i antike do renesanse, stvorio najlepše zadužbine koje pripadaju svetskoj kulturnoj baštini i najznačajnije ličnosti srpskog srednjeg veka. Stvorio je i savremenu Rašku i njene velike pojedince koji su na krilima ovog duha, sopstvenim znanjem, radom i zalaganjem, doprineli da se ponosimo našim lekarima, profesorima, književnicima, naučnicima, poslovnim ljudima širom zemlje i sveta. Ovaj duh stvorio je i Raške duhovne svečanosti, istakao je Barlov.

Četvrt veka Raške duhovne svečanosti promovišu i proslavljaju najrazličitije vidove ljudske kreativnosti i izgradile su, kako kaže, svoj mali svet traganja, stvaranja i otkrića. Svet dobrote, istine, lepote i duhovnosti. Svet se promenio, kako još primećuje umetnički direktor RDS, ali je u meri da potisne čovekovu iskonsku potrebu za kulturom i težnju ka uzvišenijem, lepšem i boljem, ka trajnim vrednostima koje prevazilaze pojedinačno i streme ka opštem i univerzalnom.

Otklon od „Spavaonice“

Raška i njena najveća svečanost tokom prethodnih 25 godina prilazili su više od 300 najrazličitijih programa, sa više od 1.000 učesnika, što je više nego vredno pažnje. Program ovogodišnjih 26. Raških duhovnih svečanosti takođe će obilovati iznenađenjima koja se već pažljivo pripremaju.

Poslednjih godina se ozbiljno radi na novom turističkom proizvodu koji je sve popularniji, a to je aktivni odmor.

– Mi više ne možemo da funkcionišemo kao spavaonica na Kopaoniku, već moramo gostima da ponudimo i nešto drugo. Ove godine smo se usredsredili na promovisanje upravo ove aktivnosti. Ako odlučite da na Kopaoniku provedete pet ili sedam dana ili produženi vikend, možete svakog dana da budete na drugoj destinaciji ili lokaciji, možete da uživate u drugim i drugačijim sadržajima. To, naravno, ne možemo sami I zato smo ovde nastupili sa hotelijerima. I letnji deo sezone je sve značajniji, pa je u poslednje tri godine na Kopaoniku približno jednak broj gostiju letnjoj i zimskoj sezoni, kaže Radenko Cvetić za Danas. U bogatoj raškoj ponudi su i sportske igre, školski sport, organizovanje letovanja, kampovanja i zimovanja, organizovanje klupskih i međunarodnih turnira i utakmica, radničke sportske igre.

Kultura, nasleđe i sport

Turistička organizacija opštine Raška osnovana je prvog dana 1993. godine kao javna ustanova opštine, a pripajanjem više drugih organizacija od novembra 2003. radi kao Turističko-sportska organizacija Raška. Među osnovnim zaduženjima su promocija i propaganda turizma na teritoriji opštine, uz izradu programa razvoja turizma i propisima o planiranju i uređenju prostora za turistička mesta, kao i niz drugih aktivnosti za unapređenje ove važne privredne grane. Ne treba, međutim, zaboraviti i važnu delatnost TSO vezanu s jedne strane, na promociji kulturno-istorijskih vrednosti, a s druge za masovnu fizičku kulturu i rekreaciju.

Tekst je deo projekta „Sve raške svečanosti“, koji se sufinansira sredstvima opštine Raška. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.