Mokrin: Urbani koncept u ravnici 1

Mokrin House predstavlja urbani koncept smešten u seoski, ravničarski milje. U pitanju je pionirski poduhvat, budući da je kod nas to jedini projekat koji uz zajednički rad nudi i mogućnost zajedničkog života.

Objašnjenja poput: ruralni kovorking i koliving prostor namenjen digitalnim nomadima, možda će odbiti one koji i dalje žive u analognoj eri. Ali, sem što predstavlja novi vid, uslovno govoreći, turizma Mokrin House podrazumeva i revitalizaciju sela, s idejom da se uz pomoć novih trendova i tehnologija unese život u malo banatsko mesto i očuva karakter lokalnog nasleđa. Zato su iz Kuće u Mokrinu, sem za digitalne nomade, otvoreni i za lokalnu zajednicu tako što organizuju projekcije filmova, kurseve programiranja za decu, akcije čišćenja seoskih zelenih površina dok se u septembru u Kući očekuje i TEDx Mokrin, čija će tema „Globalno selo“, predstaviti ideje za koje se Mokrin House zalaže – inicijativu malih sredina s globalnim značenjem, i „globalne ideje koje od planete mogu načiniti globalno selo“.

Arhitektonski projekat koji se zasniva na pročišćenom, minimalističkom dizajnu i korišćenju obnovljivih izvora energije, koji je realizovala grupa Autori, čini da, dok ste u Kući, imate osećaj da ste zapravo negde u Skandinaviji. Čitav kompleks se sastoji iz nekoliko multifunkcionalnih objekata, koji sa prirodom čine stilizovani sklad. Posebno se ističu prostor za rad, rekonstruisana vojvođanska kuća iz 1925. godine, travnato dvorište, organski bazen, restoran i kafe. Nameštaj predstavlja kombinaciju savremenog i vintidža, neki komadi su namenski dizajnirani, a drugi su redizajnirani stari komadi ili nameštaj zatečen na imanju.

Mokrin House pruža smeštaj, hranu i radni prostor individualcima ili timovima najčešće iz IT sektora, programerima i dizajnerima. Ali, iako prvenstvena namena objekta nije rezidencija za umetnike, on je idealan i za pisce, kao i za sve one kojima je potreban mir, promena konteksta i otklon od svakodnevice.

Jer, iako je ruralni kovorking koji Mokrin House nudi, danas u Evropi, aktuelan trend, on predstavlja i realnu mogućnost za rad, odmor ili kreativni predah.