Italija nije u potpunosti saglasna sa sporazumom po pitanju moreuza 1Foto: Radenko Topalović

Na konferenciji u Lozani, došlo je do nesporazuma između Italije i saveznika po pitanju moreuza, o čemu je pre tačno 100 godina izveštavao dnevni list Vreme. 

Kako navodi list Vreme, saveznički delegati su raspravljali o noti Narodnog komesara za spoljne poslove SSSR-a Georgija Čičerina i pripremili odgovor u pogledu moreuza.

Međutim, delegat Italije Garoni nije potpisao sporazum budući da nije imao neophodna ovlašćenja da to učini. Član italijanske pregovaračke delegacije Baron Lago otputovao je u Rim da izdejstvuje odgovor Benita Musolinija.

Zvanični stav italijanske delegacije bio je da Italija nije saglasna sa bugarskim predlogom o demilitarizaciji Crnog mora. To predstavlja prepreku italijanskoj trgovini u tom regionu gde ona ima privelegovan položaj.

Italija nije u potpunosti saglasna sa sporazumom po pitanju moreuza 2
Foto: digitalna.nb.rs

Vlada Italije je spremna da ustupi Turskoj potpun suverenitet nad moreuzima, ali samo ako turske vlasti omoguće slobodnu trgovinu i prolaz italijanskim trgovačkim brodovima kroz Bosfor i Dardanele.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.