Kako je u Nišu protekao početak suđenja za ratne zločine na Kosovu 1999. godine? 1Foto: Radenko Topalović

Pre 20 godina u niškom Vojnom sudu počelo je suđenje protiv četvorice pripadnika Vojske Jugoslavije za ratne zločine počinjene nad civilima tokom ratnog stanja na Kosovu i Methiji 1999. godine.

Za ove zločine su optuženi potpukovnik Zlatan Mančić, kapetan Rado Radojević, i vojnici Danilo Tešić i Mišel Sergij. Oficiri Radojević i Mančić su optuženi za potstrekivanje ubistva, dok se vojnicima Tešiću i Sergiju sudi za ubistvo dvojice Albanskih civila.

Na prvom suđenju ovog procesa optuženi su se prvi put izjasnili o tome da li su počinili ratni zločin, Tešić i Sergij su priznali da su počinili ubistvo dva albanska civila ali dva oficira su negirala da su izdala naređenje po kojem su vojnici tako postupili.

Kako piše u tekstu, po instrukciji vrhovnog tužioca dela koja su ova četvorica počinili 16. septembra 2002. godine prekfalifikovana su u ratni zločin. U tekstu se ne navodi kakva je kvalifikacija ovih dela bila pre 16. septembra.

Događaj zbog kog se ovoj četvorici sudilo dogodio se u aprilu 1999. godine tokom ratnog stanja na Kosovu i Metohiji, u selu Kušmin nedaleko od Prizrena.

Naime, kako je pre 20 godina pisao list Danas, u tekstu optužnice se navodi da je potpukovnik Mančić naredio vojniku Tešiću da od kapetana Radojevića zatraži još jednog vojnika koji će mu pomoći da ubije dvojicu albanskih civila koje su trebali da sprovedu od Kušmina do Prizrena.

Kako se dalje u toj optužnici navodi kapetan Radojević se složio sa ovom namerom potpukovnika Mančića i odredio vojnika Mišela Sergija da pođe sa Tešićem i zajedno sa njim ubije dvojicu Albanaca.

Tešić i Sergij su i postupili po naređenjima svojih nadređenih, prvo su ubili a potom i zapalili tela dvojice civila.

List Danas je tada pisao da je Tešić na početku suđenja potvrdio sve navode iz optužnice. On je rekao da je zajedno sa Sergijem poveo dva Albanca, čiji su novac i dokumenta ostali kod Mančića, kako bi ih navodno odveo do prizrena.

Tešić je dalje rekao da su, kad su stigli blizu Prizrena, rekli dvojici Albanaca da dalje mogu sami a kada su ovi odmakli nekih deset metara, dva vojnika su im ispalili po jedan metak u leđa.

„Albanac u kojeg je Mišel pucao je počeo da kuka i da pljuje krv. Tada je i Sergij dobio histerični napad i vikao: Ja ne mogu dokrjači ga ti. Onda sam ja prišao i pucao mu u glavu. Posle smo ih posuli stvarima iz njihovih kofera i zapalili ali leševi nisu izgoreli do kraja“, rekao je tada Tešić na suđenju.

On je dalje u izlaganju rekao da je potpukovnik Mančić koji je bio zadužen za bezbednost njihove jedinice tvrdio da su ta dva Albanca zapravo teroristi i špijuni, i da neprijatelju odaju položaj njihove jedinice.

„Kad mi je (Mančić) izdao naređenje pitao sam svog neposrednog pretpostavljenog, Radojevića, da li ću imati problema ako izvršim naređenje da streljam i zapalim dva Albanca, on mi je rekao da u ratu naređenje ne sme da se odbija pogotovo ako iza njega stoji vojna bezbednost“, rekao je tada sudu Tešić.

On je još rekao da, ne zna šta piše u Ženevskoj konvenciji o postupanju prema civilima ili ra­njenicima te da ga niko od starešina nije upoznao sa tim. Rekao je i da je tokom boravka na Kosovu stalno pio bensedine koje je kombinovao sa alkoholom.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Vojnik Mišel Sergij je uglavnom potvrdio sve što je Tešić rekao, osim što je on tvrdio da je naređenje da se ubiju Albanci izdao Radojević a ne Mančić.

Sergij je ispričao i da se jedva seća šta je uradio jer se pre služenja vojnog roka drogirao a da je u ratu kombinovao trodone i alkohol.

„Ipak jesam to uradio, ali nisam video, samo zatvorim oči i pucam“, rekao je Sergij.

Potpukovnik Mančić je negirao sve navode iz optužnice i čak sugerisao da je čitav slučaj izmišljen. Radojević je takođe negirao da ima bilo kakve veze sa ovim slučajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.