Katastrofa u rudniku: Leševi unakaženi, 128 mrtvih 1Foto: Radenko Topalović

U jednom nemačkom rudniku pre 110 godina desila se velika tragedija, a o uzrocima katastrofe pisao je Mali Žurnal.

Kako pišu novine, to je jedna od najvećih katastrofa, a iz rudnika je izneto 128 leševa.

“Misli se da se u oknu nalaze još 12 rudara, koji su se na svaki način do sada već ugušili ili izgoreli. Opšte je uverenje sa su gasovi, koji su se bili nakupili u oknu, eksplodirali”, pisao je dnevni list.

Oni dodaju da je određena komisija koja treba da sprovede istragu, te utvrdi ima li krivice do uprave rudnika, kako tvrde neki rudari koji su u istom radili.

“Misli se da je uzrok katastrofe to što se pri radu otvorio jedan izvor gasova i zapalio se, nakon čega je usledila eksplozija atmosfere, ispunjene gasovima i ugljenim prahom”, pojašnjava Mali Žurnal.

Ipak dodaje da se tačan opis katastrofe, a naročito njen uzrok, nikad neće saznati, jer su svi radnici koji bi posvedočili – mrtvi.

“Stanje leševa govori o užasnoj silini eksplozije. Mnogi su leševi unakaženi toliko da se ne mogu prepoznati”, zaključuje Mali Žurnal.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.