Ko je bila verenica kralja Aleksandra Karađorđevića? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Naslovna strana Ilustrovanog lista pre tačno jednog veka bila je posvećena veridbi srpskog kralja Aleksandra Karađorđevića sa rumunskom princezom Marijolom.

„Njegovo veličanstvo kralj Aleksandar Prvi verio se u Sinaji sa drugom ćerkom rumunskoga kralja, princezom Marijolom“, pisao je Ilustrovani list pre tačno 100 godina.

Ko je bila verenica kralja Aleksandra Karađorđevića? 2
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

Princeza Marijola bila je druga ćerka kralja Rumunije Ferdinanda.

Osim o toj, najvažnijoj vesti, Ilustrovani list je pisao i o proslavi 300 godina od rođenja Molijera, koja je održana u Narodnom pozorištu u Beogradu.

„Da bi se odužili uspomeni na velikog francuskog pisca i umetnika Molijera, priređena je u Beogradu naročita proslava“, pisao je Ilustrovani list.

Kako su naveli, proslava je počela 14. januara 1922. godine, kada je u Narodnom pozorištu odigrana predstava „Uobraženi bolesnik“.

Proslava je nastavljena i u naredna dva dana, a osim u predstavama, svi ljubitelji Molijerovog stvaralaštva uživali su i u predavanju Bogdana Popovića i komentarima lektora francuskog jezika na Univerzitetu u Beogradu Šatenja.

Proslava je, prema izveštaju iz Ilustrovanog lista, završena 16. januara, kada su odigrane predstave „Skapenove podvale“ i „Silom lekar“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. S obzirom na to da Mali Žurnal koji je predmet analize nije dostupan u arhivama za ovaj dan, pišemo o tome šta je pisao Ilustrovani list 1922. godine. Prvi brojevi „Ilustrovanog lista“, čiji je vlasnik i odgovorni urednik Ivan Zrnić štampani su u Beču i Zagrebu, a od 1920. u Beogradu.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.