Koja je bila jedina potreba Beograđana pre 110 godina? 1Foto: Radenko Topalović

Stanovnici više gradskih i prigradskih opština održali su pre 110 godina zbor na kom su se usaglasili da je jedina potreba Beograda da se obezbede stalna i brža prevozna sredstva.

Prema pisanju Malog žurnala, taj zahtev podneli su predstavnici Istočnog i Zapadnog Vračara, Karađorđevog spomenika, Dušanovca, Voždovog predgrađa, Topličkog i Banjičkog brda.

Oni su naveli da ih je na ovakvo razmišljanje naveo razvitak prestonice, društvene prilike u njoj, nagli porast populacije i zdravstvena situacija u Beogradu.

„U toj želji oni nalaze i tvrde da bi jedan krak tramvajske pruge, koji bi se nastavio kod pruge na Slaviji, a koji bi išao pravcem na Banjičko brdo ka stalnom vojničkom logoru, i zatim vezan sa sadašnjom prugom u Topčideru, zadovoljio sve napred naložene potrebe sviju stanovnika grada Beograda, a

Koja je bila jedina potreba Beograđana pre 110 godina? 2
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

zatim učinio znatnu olakšicu pripadnicima naše vojske“, piše Mali žurnal na osnovu saopštenja predstavnika opština.

Zbor je, kako navodi Mali žurnal, izabrao predstavnike koji će se u narednom periodu boriti da se ova potreba ispuni.

Takođe, zbor ističe da veruje kako će gradski čelnici uvideti važnost njihove molbe i nastojati da ispune zahtev.

„I naše je mišljenje da je ovo jedna velika potreba Beograda, a tako isto i da je potreba svih građana. Naročito tramvajsko društvo imalo bi jakog razloga da potpomogne građane, pošto bi to bilo i u njegovom materijalnom interesu“, zaključak je zbora.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.