Malo poznate izreke Nikole Tesle: Na današnji dan rođen veliki naučnik 1Foto: Pixabay

Nikola Tesla, jedan od najznačajnijih i najpoznatijih svetskih naučnika rođen je na današnji dan, 10. jula 1856. godine.

Pored brojnih pronalazaka poput polifaznog sistema, obrtnog magnetskog polja, asinhronog motora, sinhronog motora i transformatora, Tesla je svakako najpoznatiji po otkriću naizmenične struje.

Nikola Tesla je i autor više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega u oblasti elektrotehnike 112 , a bio je i ključni čovek u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Međutim, šira javnost je manje upoznata sa izrekama i citatima koje mu se pripisuju. Portal Edukacija.rs ih je objavio, a mi vam prenosimo nekoliko najupečatljivih:

Vreme ne postoji.

Da, istina je da ja uvek preduzmem više nego što mogu da ostvarim.

Čovek je rođen da radi, trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti!

Od svih “sila trenja”, ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva “Najveće zlo u svetu”.

Vaša mržnja pretvorena u električnu energiju mogla bi osvetljavati gradove i gradove.

Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama.

Pročitajte jedan od njegovih poslednjih intervjua za domaće medije:

Po njemu je nazvana jedinica za merenje visokog napona i za magnetno polje, a njegovo ime našlo se u društvu velikana po kojima su data imena brdima na Mesecu.

Tesla se školovao u Gospiću, Karlovcu, Gracu i Pragu, a u Sjedinjene Američke Države je otišao 1884. godine. Tu je najpre radio sa Tomasom Edisonom, da bi 1887. osnovao svoj istraživački centar.

Deset smelih prognoza velikog naučnika

Jedini boravak Nikole Tesle u Beogradu bio je od 1. do 3. juna 1892, na poziv Đorđa Stanojevića. Sledećeg dana primljen je u audijenciju kod kralja Aleksandra Obrenovića, i odlikovan Ordenom Svetog Save. Potom je Tesla održao čuveni pozdravni govor u današnjoj zgradi Rektorata, studentima i profesorima beogradske Velike škole.

Preminuo je siromašan i sam u hotelskoj sobi u Njujorku, SAD, 7. januara 1943. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.