Tesla u intervju iz 1938: Žena je nedostižan ideal koga ja nisam dostojan 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Da je objavljen ovih dana u domaćim medijima nema sumnje bio bi plasiran kao „ekskluzivan“, međutim 25. avgusta 1938. dnevni list Vreme, skromno, ali uz fotografiju na sredini naslovne strane najavljuje razgovor sa „našim najvećim naučnikom“ Nikolom Teslom.

U tekstu pod naslovom „U osamdeset trećoj Nikola Tesla sprema nova otkrića“, novinar najavljuje sagovornika kao čoveka koji je ostao veran nauci i nazivajući ga „najvećim jugoslovenskim genijem“ ističe kako živi „skromno, povučeno“ na 22. spratu hotela Njujorker u Njujorku.

– Sve što sam do sada pronašao prava su detinjarija prema onome što sada radim – počeo je razgovor Tesla i obrazložio kako je došao do izuma.

Tesla u intervju iz 1938: Žena je nedostižan ideal koga ja nisam dostojan 2– Kada sam još bio mladić u mom rodnom mestu Smiljanu, majka me je jednom pitala zašto su pojedini pilići krupniji, a drugi sitniji. Podjednako se hrane, čak oni mršaviji više jedu. Danas, posle preko 60 godina u stanju sam da odgovorim na pitanje moje majke. Proučavao sam ishranu i rad organa za varenje kod živine. Došao sam do zaključka da pojedine vrste pretvaraju protein celishodnije, a neke slabije. Tu je, dakle, težište pitanja. I ja sam ga rešio. Pronašao sam način koji baš sada usavršavamo po kome će živina biti mnogo naprednija. To će povećati prihode za preko 50 odsto. U Sjedinjenim Država to iznosi preko 500 miliona dolara godišnje – rekao je Tesla.

Slavni naučnik je u intervjuu za Vreme rekao kako vodi računa o ishrani, a jutro pre razgovora je, kako je rekao, doručkovao karfiol u soku od patlidžana. Međutim, koji red kasnije novinaru Vremena Tesla priznaje da se nije uvek strogo pridržavao pravila u ishrani. Naročito kada se radi o piću.

– Nedavno sam rekao jednom američkom novinaru da bi se moglo napraviti čitavo jedno malo jezero od količine alkohola koju sam u životu popio. Voleo sam viski i staro dobro vino. Danas više ne pijem. Prestao sam kad je došla prohibicija – rekao je Tesla.

Kafu ne pije, a cigare je, kaže, ostavio davno.

– Kao što vidite sve sam mane imao izuzev jedne: nikada se nisam mešao sa ženskima.

– Znači da ste protiv žena?

Tesla u intervju iz 1938: Žena je nedostižan ideal koga ja nisam dostojan 3

– Ne, naprotiv! Ja ženu smatram za uzvišeno stvorenje. Nedostižan ideal, koga ja nisam dostojan – odgovorio je Nikola Tesla.

Na pitanje koliko sati dnevno radi Tesla odgovara da je „nekada radio i po 20 časova“, te da tada nije znao za umor. Sada, međutim, radi mnogo manje.

Tesla je tada, a sve se to može pročitati u ovom intervjuu Vremena, verovao u „međuplanetarno letenje“, ali i u to da na drugim planetama ima živih bića. Priseća se i svog boravka u „Starom Kraju“ 1892, kada je posetio i Beograd i razgovarao sa Aleksandrom Obrenovićem.

Planirao je te 1938. da se ponovo vrati u Jugoslaviju.

– Kako da ne! Čekam da me prestanu ovi bolovi. Osim toga, želim da usavršim jedan nov avion, sa kojim ću moći da preletim okean za tri sata. Biće sasvim mali, mogao bi ući kroz ovaj prozor – objasnio je Tesla.

U razgovoru koji je, kako piše autor, trajao dva sata Nikola Tesla mu se poverio da radi na još jednom izumu koji bi mogao ženama koje kubure sa viškom kilograma da pomogne da ih se reše brzo i lako.

Novinar podseća čitaoce Vremena kako je Tesla pravi poliglota koji perfektno govori šest jezika, a „razume još desetak drugih“ i napominje kako je od naučnika „uzgred saznao“ kako tehnika nije jedina njegova ljubav i da se kao mlad bavio literaturom i jedno vreme bio čak i novinar.

– Znate, i ja sam hteo da postanem novinar. Brzo sam se razočarao. Najbolje moje članke urednik je bacao u koš, a objavljivao najgore. Tako sam napustio taj poziv. Možda je ovako bolje. Novinarstvo nije ništa izgubilo, a nauka je valjda nešto dobila – rekao je Tesla, kako bi autor teksta rekao na kraju „najveći Jugosloven u Americi i najveći Amerikanac u svetu“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Tesla u intervju iz 1938: Žena je nedostižan ideal koga ja nisam dostojan 4Dnevni list Pravda je 25. avgusta 1938. celu naslovnu stranu posvetio reakciji na potpisivanje sporazuma država članica Male antante sa Mađarskom.

Optimistična reagovanja stižu sa svih strana, a o tome, kako Pravda prenosi, pišu svi svetski mediji.

Iako nije stigla do naslovnice toga dana, vest da je krajem avgusta u planinskim delovima oko Ljubljane pao sneg zaslužila je da se plasira vrlo visoko – na drugu stranu izdanja za četvrtak.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.