Musolini neće ni da čuje: Bugarska traži izlaz na more 1Foto: Radenko Topalović

Dnevni list „Vreme“ je na današnji dan pre tačno 100 godina pisao o reakciji tadašnjeg italijanskog premijera Benita Musolinija na zahtev Bugarske da dobije izlaz na Egejsko more.

„Musolini neće da čuje za Bugarsku“ bio je naslov u listu koji danas više ne postoji, a u tekstu je pisalo da je prethodnog dana u Lozani bugarski predsednik Vlade Aleksandar Stambolijski zatražio od Italije da podrži teritorijalni interes Bugarske.

„U toku razgovora koji je Stambolijski imao sa Musolinijem, bugarski predsednik je izneo razloge sa kojim bi Italija trebalo da pomogne Bugarsku po pitanju njenog izlaza na Egejsko more“, pisalo je, a u nastavku teksta navedeno je da je Musolini odbio da pomogne Bugarskoj.

„Musolini je odgovorio da Italija ne može da se zalaže za one koji ne misle da joj čine slične usluge“, istaknuto je.

Pošto Bugarska nije u stanju da bilo šta učini za Italiju, Musolini ne može da se zalaže za njene zahteve, bio je tadašnji zaključak u listu „Vreme“.

Musolini neće ni da čuje: Bugarska traži izlaz na more 2

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.