Na kraju banjske sezone svi obole od iste bolesti - ispražnjenih džepova i novčanika 1Foto: Radenko Topalović

Mali žurnal u izdanju za 12. juni donosi priču o letnjoj banjskoj sezoni.

Uglavnom je dosadno tokom leta kada su velike vrućine boraviti u gradu na asfaltu. Međutim, veliki broj građana se tokom leta iz gradova seli u banje kada počinje banjska sezona. Tada svi razmišljaju samo o tome, piše Mali žurnal.

Tada se svi i bolesni i zdravi raštrkaju po banjama da odmore i od umnog i od fizičkog rada. Posebno ovu sezonu sa radošću dočekuku činovnici koji su uspeli da dobiju odsustvo. A još da nije potrebe za novcem ta sezona bi bila blagodet. Međutim taj pusti novac, kako navodi Žurnal, izvire sa izvora koji lako presušuje.

Na kraju banjske sezone svi obole od iste bolesti - ispražnjenih džepova i novčanika 2
Foto: digitalna.nb.rs

U banjskoj sezoni, piše Mali žurnal svi poslovi staju, jer se više brige vodi o pripremama za istu nego o poslovima koji se vode, bilo privatnim ili državnim.  Da je sezona blizu oseća se svuda i u vladi, skupštini, i po trgovinama. Jedino banke nešto više rade, a za razliku od gradskih, banjske kafedžije i kelneri imaju mnogo više posla, jer traba uslužiti silan varoški svet, navodi Žurnal.

Jedino vojska nije dobre sreće, jer dok sudovi i škole ne rade, kad su i dvor i vlada u banjama, oni se prže na suncu i valjaju u prašini. Samo po neki od njih uspe da izvuče sa posla i zbog potrebe lečenja sebe ili nekog iz porodice iskoriti sezonu i provede je u banji.

Jedni se kako navodi Žurnal stvrano leče, dok većina daje lažna uverenja za muževe ili žene o potrebi lečenja i to muževi u jedne banje a žene u druge.

I tako sezona prođe a na kraju svi obole od iste bolesti- ispražnjenih džepova i novčanika.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.