Nemilice posečena javorova stabla stara i po 400 godina 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

List „Mali žurnal” na današnji dan pre 110 godina pisao je o nemarnom stavu države prema šumama, njihovoj seči, te posledicama koje su nastala zbog nepažljivog odnosa prema prirodi.

„Pozitivan je fakat da je pljačka državnih šuma dostigla najveći svoj vrhunac. Ne pisati o tome bio bi greh prema dobru zemlje. Treba iznositi na javnost istinu, da potomci znaju kakvi su im bili preci, da vide njino neznanje, njinu nesavesnost, da vide kako su ogolila brda i planine”, uvod je u tekst lista „Mali žurnal” o državnom nemaru za prirodnim dobrima.

Jedan sekretar šumarskog odeljenja poslat je da na licu mesta izvidi da li je bilo seče šuma na Rudničkoj planini.

Nemilice posečena javorova stabla stara i po 400 godina 2
Foto: Screenshot/ digitalna.nb.rs

„Izveštaj iznosi nekoliko tabaka, u njemu se tvrdi da seča u planini izvšrena iznosi 1.000.000 dinara samo za prošle dve godine. Stara hrastova gora isečena je i država, u poslednjem času, prodaje ostatak. Umesto da dobije za goru 1.000.000 dinara, dobija 140.000 dinara!”

Kako dalje navodi autor teksta, stara javorova stabla, stara i 400 godina i prečnika većeg od metar, nemilice su posečena ili ih i dalje seku. Celu planinu čuva jedan čovek, a seču je bilo nemoguće zaustaviti.

„Pre dve godine bili su opštinski izbori. U mnogim opštinama bili su predstavnici biračkih odbora čuvari šuma. Pobeda je ispala u korist stranke kojoj su pripadali čuvari šuma i ministar koji ih je postavio. Usled prostesta u Narodnoj skupštini, naređen je izveštaj koji je izvršio upravnik šuma okruga. On je srezu takovskom konstatovao da šteta učinjena u opštinskim šumama iznosi 500.000 dinara! Za to, što nije prikrio stanje stvari, premešten je na kraj Srbije. Čuvari šuma otvoreno su govorili narodu: ‘Mi radimo po uputstvu iz ministarstva privrede, mi se nikog ne bojimo!’”

Zbog posečenih šuma, prolećna kiša 1911. godine zatrpala je kamenom 500 hektara najplodnije zemlje. Bez njive je ostalo 500 domova.

„Gde je bila najplodnija zemlja tu se crne stene, da bi na jedan hektar trebalo upotrebiti 5000 radnika da se očisti od kamena. Ovo je žalosna slika zemlje u kojoj nema savesnih ljudi na upravi zemlje”, zaključio je autor teksta.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.