Nova beogradska ložionica i proširenje železničke stanice: Kako je pre 100 godina transformisana bara Venecija? 1Foto: Radenko Topalović

Konačno nasipanje čuvene bare Venecije i ambiciozni planovi za proširenje beogradske železničke stanice bili su jedna od tema dnevnog lista “Vreme” iz 1923. godine.

Bara Venecija, mesto gde su “žabe kreketale preko cele godine”, obuhvatala je prostor od ušća Topčiderske reke u Savu do Karađorđeve ulice.

Kako je tada navedeno, za nasipanje je ostao još jedan vrlo mali deo bare na čijem je mestu planirano proširenje beogradske železničke stanice koja je u tom trenutku već obuhvatala 15 kilometara koloseka.

Iako taj napredak možda nije bio vidljiv golim okom, mogao se osetiti u bržem transportu i odazivu prema potrebama novog Beograda.

“Danas je staranjem kapacitet beogradske stanice toliko pojačan, da bi se naši očevi zadivili”, ocenili su tadašnji novinari lista “Vreme”.

Nova beogradska ložionica i proširenje železničke stanice: Kako je pre 100 godina transformisana bara Venecija? 2
Foto: printscreenDigitalna.nb.rs

Sada je postalo moguće da se čak 250 vagona dnevno istovari na stanici u prestonici, što je čak 150 vagona više za svega 2 do 3 godine.

U najavi je bila izgradnja nove ložionice, moderne i u polukrugu, zbog koje je otpala stara ideja o podizanju centralne stanice za teretni saobraćaj sa druge strane Save i Dunava.

“Sve ima da se izgradi i skoncentriše u Beogradu”, zaključili su novinari ovog lista.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakog vikenda prelistava glavne vesti koje su mu prethodile te sedmice pre 100 godina, tačnije 1923. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari