Pod budnim okom Sofronija Jovanovića uređenje Terazija bliži se kraju 1Foto: Radenko Topalović

Dnevni list „Mali žurnal“ pre 110 godina objavio je izveštaj o napretku uređenja Terzija.

Kako piše Mali žurnal betoniranje i postavljanje drvene kaldrme, koje je preduzeo Panta Tadić, preduzimač primiče se velikom brzinom kraju i za kratko vreme “Terazije” dobiće kaldrmu moderne varoši.

U izveštaju Žurnal ističe pojavu koja kako kažu može da posluži kao primer, šta se sve postiže kad je preduzimač kulturan i kad mu nije cilj samo da podigne zgradu, nego i da stekne reputaciju u poslu.

– Ma koliko da smo ljuti što moramo da prelazimo raskopane Terazije, moramo priznati da ovaj ide brzinom kao i svuda, gde je princip “vreme je novac”. Sem toga moramo imati na umu da naši radnici još ne pokazuju umešnosti i okretnosti kakvu imaju u drugom kulturnom svetu, pa ipak vidimo kako se iz dana u dan ovaj posao frapantno razvija i svršava, piše Žurnal.

Pod budnim okom Sofronija Jovanovića uređenje Terazija bliži se kraju 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Kako navode, posao je pod strogim nadzorom Sofronija Jovanovića, koji bez obzira na svoje godine prvi stiže pre radnika da spremi sve potrebno za rad i napominju da je nama potrebno više takvih ljudi kao što je Sofronije prema poslu. Omladina mora u njemu sličnima da za sebe nađe korisne i dobre poruke.

– Mi u njemu vidimo onu vrlinu, imajući pred očima njegovu predanost prema radu, vrednošću, kojom treba da je nadahnuo naše društvo, ako želimo sebi napretka, zaključili su iz Malog žurnala.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.