Pregažen čuvar pruge na beogradskom železničkom pristaništu 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List „Mali Žurnal“, na današnji dan pre 110 godina, pisao je o nesrećnim slučajevima i pregaženom čuvaru pruge, a koji su posledica nepažnje beogradskih mašinovođa.

Nemarnost i pijanstvo beogradskih mašinovođa i vlakovođa doveli su do velikih nesreća na vozovima Beograd-Klanica, i teških kažnjivih dela, a za koje nijedan nije odgovarao pred sudom.

Njihovom nepažnjom na beogradskom pristaništu presečeni su jednom čuvaru prsti na obema nogama, a takođe su i sebe stavili u životnu opasnosti i umalo izgoreli u požaru, koji je takođe mogao oštetiti carinski materijal sa milionima vrednom trgovačkom robom, navodi se u Malom Žurnalu.

Ne tako dugo nakon prvobitne nesreće usledila je još jedna u kojoj je na mestu ubijen železnički službenik, krivicom voznog osoblja.

Pregažen čuvar pruge na beogradskom železničkom pristaništu 2
foto izvor: Screenshoot
digitalna.nbs.rs

Takođe, 28. novembra 1911. godine, krivicom mašinovođe i vlakovođe presečene su obe noge Dragutinu Pisareviću, čuvaru železničke pruge broj tri.

Nesreća se desila u osam i trideset pre podne, a oni, iako su čuli vrisak Dragutina Pisarevića, nisu zaustavili voz.

Preminuli Dragutin Pisarević radio je kao čuvar pruge preko 20 godina, navodi se u Malom Žurnalu.

Meštani su sina preminulog Dragutina savetovali da i mašinovođu i vlakovođu tuži za ubistvo njegovog oca.

Meštani kažu da to nije nesrećan slučaj, i da se nesreće neprestano događaju, pa su tražili da se za ovaj slučaj zainteresuje i upravnik varoši, Gojko Pavlović, kako se ovakve nesreće ne bi više događale.

Da bi se u buduće izbegle ovakve nesreće savetovano je da voz malom brzinom ulazi na pristanište- a ako mašinovođa i vlakovođa poštuju ove zahteve izbeći će se ovakve nesreće koje su već odavno postale užas za Slavljane.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.