Prevara lažnog inženjera: Nakon krađe cipela, gubi mu se svaki trag 1Foto: Radenko Topalovic

Dnevni list „Vreme“ je na današnji dan pre tačno 100 godina pisao o prevarenom obućaru koji je poslao svog šegrta sa potencijalnim kupcem ispred kafane, kako bi mu prodao par cipela.

„Kako je jedan lažan inženjer došao do cipela“ jedan je od naslova iz lista koji danas više ne postoji, a vest je pisana o „inženjeru Nešiću“ koji je ukrao cipele u vrednosti od 400 dinara od obućara Jovana Radića.

Radić je držao radnju u Orlovskoj ulici br. 2 u Beogradu, a kako je list naveo, Nešić ga je zamolio da mu šegrt ponese cipele do stana „kako bi mu dao novac koji nije imao kod sebe“.

Nešić je šegrta doveo do kafane i tamo preuzeo cipele, naloživši mu da ga sačeka ispred, gde će mu navodno doneti novac.

Nakon što iz objekta nije izlazio duži period vremena uprkos dogovoru, Radićev šegrt je ušao u kafanu ne zatekavši Nešića unutra.

Nakon što je izašao na zadnja vrata kafane, „inženjeru“ se izgubio svaki trag, a policija je pokrenula istragu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.