Slonče Ćira danas proslavlja 63. rođendan (VIDEO) 1

Crtani film “Slon Ćira II” (Golijat II) premijerno je priikazan 21. januara 1960. godine. Iako su tadašnja deca odrasla, on je i dalje manji od nokta svoga oca Ćire I, smotan je, nejak ali izrazito hrabar.

Animirani film, trajanja svega 15 minuta, mnogima je te 1960. godine izmamio osmeh prikazavši pouku da fizička snaga nije od suštinskog značaja u životu.

Scenario za crtani napisao je Bil Pit u produkciji Volt Diznija, i iako nastavka nije bilo, neuobičajena priča o nekome ko nije imao sreće jedna je od omiljenih koju roditelji i danas ne ekranima puštaju svoju deci.

Glas mu je pozajmio Sterling Holovej, poznat po tumačenju likova Vini Pu i zmije Kaa, a u tadašnoj Jugoslaviji sinhronizovala ga je ekipa sastavljena od Đuze Stoljijkovica, Miće Tatića, Nade Blam…

Zvuči uobičajeno činjenica da je neko sa devet godina minijaturan i slabašan, ali situacija se menja kada ste pripadnik najvećih kopnenih sisara i sin naslednik vođe krda, kada ste slon. Izrazito sitnog rasta, nežnije boje kože od ostalih slonova i kenjkavog glasa, slonče Ćira godinama je prepoznatljiv lik Diznijeve družine.

– Sve dok lik ne dobije ličnost, ne može mu se verovati. Bez ličnosti lik može da radi smešne ili tužne stvari, ali se ljudi sa njim ne mogu poistovetiti, jer izgleda nerealno. Bez ličnosti, priča u kojoj se on nalazi ne može dopreti do publike, izjavio je jednom prilikom Volt Dizni.

Slonče Ćira – radnja crtanog filma

Najveći slon džungle, kljova nakrivljenih na gore, Ćira Prvi nije zadovoljan slabošću sina koji iz dana u dan upada u nevolje. Majka uvidevši surovost vođe krda štiti Ćiru od nemilosrdne dzungle, a posebno od tigra Širkana i krokodila Tik Toka.

I dok prašumom danima odzvanja uplašeni plač i dozivanje mame, krdo je sve nezadovoljnije, a majka sve zabrinutija. Buntovni Ćira ne želi da ga se stide, da ga grde, on je mali ali nije za šalu, napušta krdo i bez zaštite odlazi u dzunglu. Ubrzo postaje plen Širkana, shvata grešku i pribegava jedinom rešenju, plaču.

Tim činom slonče postaje izdajica, prekršivši zakon krda. Nezadovoljan otac biva dodatno osramoćen, a Ćira dobija batine koje bi da su sada snimljene verovatno bile šokantne, a tada su se smatrale vaspitnim i osetilo ih je većina dece.

Da se situacija ubrzo promeni u našu korist, onda kada se najmanje očekuje ukaže se prilika da pokažemo svoje kvalitete, pouka je ove crtane priče. Upravo to desilo se malenom Ćiri.

I dok tlo džungle podrhtava u ritmu marša slonova, jedan miš čeka priliku da demonstrira svoju silu. Videvši ga preplašeno krdo uleće u obližnju baru, ali ne i slonče Ćira. Preplašen stavom miša ipak kreće u napad, i nakon borbe, izlazi kao pobednik, odbranivši dostojanstvo krda.

Iako nema fizičku snagu, kljove povijene u vis i stav svoga oca, od tog trena postao je cenjen i poštovan. Na počasnom mestu, glavi vođe krda, predvodi kolonu i svojim krikom oglašava marš.

Da ne budemo u masi, da budemo svoji i da prihvatimo sebe onakvim kakvi jesmo. To je simbolika sadržana u liku Ćire. Učiti decu da vole sebe, ali i da konstantno napreduju, vrednosti su koje krase ovaj crtani film i smisao koji ga decenijama izdvaja od ostalih i svrstava u pravu umetnost.

https://www.youtube.com/watch?v=xcH5iGEMG1Y

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari