Umro predsednik privremenog Narodnog Predstavništva dr Draža Pavlović 1Foto: Radenko Topalović

Pre 102 godine „Ilustrovani list“ pisao je o smrti Draže Pavlovića.

Dragoljub Draža Pavlović, prvi predsednik Jugoslovenskog Parlamenta, profesor Unirveziteta, član Akademije Nauka, priznat naučni radnik i poznati poliitčar preminuo je 5. aprila 1920. godine.

Kako piše Ilustrovani list, posle završenih studija na Velikoj Školi u Beogradu, Pavlović je bio kratko vreme nastavnik u gimnaziji, a zatim nekoliko godina je proveo u Beču, Frajburgu i Tibingenu, gde je nastavio svoje studije i položio doktorat iz istorije.

Godine 1893. izabran je za profesora Velike Škole, a 1905. postao je redovni profesor Unirveziteta.

Umro predsednik privremenog Narodnog Predstavništva dr Draža Pavlović 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Kao urednik političko-književnog časopisa „Delo“, Pavlović je tu objavio više svojih radova, a ostali su objavljeni ili u psoebnim knjigama, ili u izdanjima Akademije Nauka.

Smrt Pavlovića je bila vrlo veliki gubitak i za našu mladu nauku i za Unirvezitet i za našu državu.

On je kao predsednik Parlamenta nezmorno radio da suzbije partijske zaslepljenosti i da rad Parlamenta uputi pravcem demokratskih principa i nacionalnih potreba.

Pogreb pokojnig Pavlovića bio je vrlo svečan i sa svim počastima koje dolikuju i položaju na kome ej bio i radu sa kojim se odužio za života i svojoj zemlji svome narodu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. S obzirom na to da Mali Žurnal koji je predmet analize nije dostupan u arhivama za ovaj dan, pišemo o tome šta je pisao Ilustrovani list 1920. godine. Prvi brojevi „Ilustrovanog lista“, čiji je vlasnik i odgovorni urednik Ivan Zrnić štampani su u Beču i Zagrebu, a od 1920. u Beogradu.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.