“Videla sam da mi deca venu”: Sa 17 dinara dnevno, majka primorana da se odrekne sina 1Foto: Radenko Topalović

Koliko skupoća i loše zarade nanose briga siromašnom sloju stanovništva, oslikava situacija koju je pre 100 godina preneo dnevni list Vreme.

Naime, u komeserijat beogradske železničke policije došla je jedna siromašno obučena mlada žena, sa malim detetom u rukama, i zamolila pisara da je sasluša.

Ona je izjavila da je na peronu lapovske železničke stanice našla malo dete koje bi htela predati komeserijatu.

Pisar je rešio da dete ne primi, već ju je uputio u Mesnu Državnu Zaštitu Dece.

Ona je i tamo dala izjavu, ali se iz celokupnog njenog držanja videlo da je ova priča nevešt trik majke koja želi da se oprosti od svog deteta.

Majka je ipak rešila da kaže istinu – da ima dva deteta od kojih je prvo staro četiri godine, te da je po smrti svoga muža radila u Pirotehničkom Zavodu u Kragujevcu. Da je dobijala 17 dinara dnevno, i da je sa tom sumom imala samo za hleb.

Kada je odlazila na posao, morala je da zaključava svoju decu u sobu jer nije imao ko da ih čuva, a oskudna hrana uticala je loše na organizam dece.

“Videla sam da mi deca venu”, rekla je tom prilikom, piše Vreme.

Nakon bezuspešnih pokušaja da za decu dobije dodatak, odlučila se na poslednji korak – rastanak sa detetom bio je jedini izlaz.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.