Zapaljena sudnica – pokušaj zataškavanja dokaza 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 110 godina, list Mali Žurnal objavio je vest kako je zapaljena jedna opštinska sudnica u pokušaju da se spreči istraga koja je bila u toku.

Mali Žurnal piše kako je u noći između 18. i 19. oktobra namerno zapaljen arhiv sudnice u selu Grnčaru ali da je požar lokalizovan zahvaljujući reakciji opštinskih služitelja koji su te noći spavali u prostorijama sudnce.

Požar je započeo na tavanu u kome je bila smeštena stara arhiva a kada su grede dogorele, vatra se sručila u blagajnu i arhivu gde su spavali služitelji koji su odmah reagovali i sprečili trajnu štetu.

Zapaljena sudnica – pokušaj zataškavanja dokaza 2
Foto: screenshot/digitalna.nb.rs

Prema saznanjima Malog Žurnala, “od pre 15 dana u ovoj sudnici radi Komisija Glavne Kontrole, radi utvrđivanja zloupotrebe opštinskih časnika, koju su Komisiju tražili protivnici politički, ali se ne zna tačno još šta je Komsija do sada utvrdila.”

Sumnja je pala na dva poslužitelja, opštinskog i školskog, koji su pritvoreni. Pošto je svima jasno da su to radili zbog tuđeg interesa, naglašava se potreba da se utvrde pravi nalogodavci.

“Sve je to lepo, ali treba videte po čijem su nagovoru ovo delo izvršili, to je glavno. Baš se ne ide nekome u aps.”

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.