Najbolji ugljeni hidrati koje treba da jedemo za zdravlje creva 1Foto: Zoonar/Andres Victorero Rey, Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia

 

Ugljeni hidrati su često na lošem glasu, ali nisu svi isti.

Dok neki mogu izazvati osećaj tromosti, nagli skok šećera u krvi ili probleme sa varenjem, drugi mogu značajno doprineti vašem zdravlju, naročito zdravlju creva.

„Zdravlje creva je ključno za opšte zdravstveno stanje“, ističe dijetetičarka Kejti Šimelpfening, te dodaje:

„Uravnotežena crevna mikroflora pomaže u regulaciji hormona, održavanju stabilnog raspoloženja i jačanju imunog sistema. Niko ne želi da se svakodnevno bori sa nadutošću ili nelagodom“, piše Eating Well, a prenosi index.hr.

Leblebija bogata je otpornim skrobom – vrstom prebiotskih vlakana koja služe kao hrana korisnim bakterijama u crevima. Kada dospe do debelog creva, bakterije fermentišu otporni skrob i pri tom stvaraju kratkolančane masne kiseline.

Ove masne kiseline jačaju sluzokožu creva, štiteći je od upala i bolesti, a istraživanja ukazuju i na to da mogu smanjiti rizik od raka debelog creva. Pored toga, kratkolančane masne kiseline podržavaju vezu između creva i mozga, što može pozitivno uticati na emocionalno zdravlje.

Leblebije sadrže i fenolne kiseline – moćne antioksidanse koji dodatno štite crevnu sluzokožu. Istraživanja pokazuju da ovi fenolni spojevi mogu smanjiti upale povezane sa sindromom iritabilnog creva i inflamatornim bolestima creva.

Takođe, pomažu u jačanju strukture zida creva, sprečavajući prodiranje štetnih bakterija i dodatno podstiču rast korisnih mikroorganizama.
Kako uključiti leblebiju u svakodnevnu ishranu?

Leblebija je zahvalna namirnica blagog ukusa i čvrste teksture, pa se lako uklapa u različita jela:

Dodajte je u salate

Pripremite domaći humus

Ubacite je u supe i čorbe

Ispecite je kao grickalicu

Napravite burgere ili uštipke.

Ako volite da jedete ugljene hidrate, ali želite da više brinete o zdravlju creva, stručnjaci savetuju da češće konzumirate leblebiju. Ova izuzetno hranljiva mahunarka nije samo odlična osnova za humus ili sjajan izvor proteina u salatama, već je bogata i nutrijentima koji blagotvorno utiču na varenje i zdravlje creva.

Zašto je leblebija odlična za vaša creva?

Vlakna su vrsta ugljenih hidrata koju telo ne može da svari, a ključna su za zdrav digestivni sistem jer regulišu pražnjenje creva i podstiču rast korisnih bakterija. Samo pola šolje kuvane leblebije sadrži oko šest grama vlakana – što je odlična vest, s obzirom na to da većina ljudi unosi manje vlakana nego što je preporučeno.

Leblebija sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna u dodiru s vodom formiraju gelastu masu koja usporava varenje i pomaže boljoj apsorpciji hranljivih materija, dok nerastvorljiva vlakna povećavaju zapreminu stolice i olakšavaju njen prolazak kroz creva, čime sprečavaju zatvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari